Päätoimittajalta

26.2.2014

 Kati Ahtiainen 

Työhyvinvointi voi olla pienestä kiinni

Valitettavan monelta työpaikalta löytyy ainakin yksi näistä: murjottaja, valittaja, pahansuopa, ei käy -tyyppi. Heidän käytöksellään on myrkyttävä vaikutus työpaikan ilmapiiriin. Tutkimusten mukaan huono työilmapiiri vähentää yhteisöllisyyttä, mikä puolestaan heikentää työssä jaksamista. Työilmapiiri koetaan jopa tärkeämmäksi kuin työnteon mielekkyys, palkitseminen tai esimiehen tuki. Työpahoinvoinnin kustannukset lasketaan kymmenissä miljardeissa vuosittain. Ihmiset pakenevat huonoa johtamista ja ikävää työilmapiiriä […]

Valitettavan monelta työpaikalta löytyy ainakin yksi näistä: murjottaja, valittaja, pahansuopa, ei käy -tyyppi. Heidän käytöksellään on myrkyttävä vaikutus työpaikan ilmapiiriin. Tutkimusten mukaan huono työilmapiiri vähentää yhteisöllisyyttä, mikä puolestaan heikentää työssä jaksamista. Työilmapiiri koetaan jopa tärkeämmäksi kuin työnteon mielekkyys, palkitseminen tai esimiehen tuki.

Työpahoinvoinnin kustannukset lasketaan kymmenissä miljardeissa vuosittain. Ihmiset pakenevat huonoa johtamista ja ikävää työilmapiiriä vuorotteluvapaalle ja pysyvästi eläkkeelle. Työterveyshuolto kuormittuu stressiä, unettomuutta ja työ­uupumusta valittavista työikäisistä. Työpaikkakiusaamisesta puhutaan yhä enemmän julkisuudessa. Kukapa ei tuntisi edes yhtä kiusattua tai kiusaajaa. Jos työntekijä voi huonosti, hän ei kykene tehokkuuteen ja luovuuteen. Miksi työpahoinvointi vain jatkaa kasvuaan?

Työhyvinvoinnin eteen tehdään paljon työtä. Tälläkin hetkellä on meneillään lukuisia työhyvinvointihankkeita eri tutkimuslaitoksissa ja yliopistoissa. Työyhteisöille tehdään kuntokartoituksia ja työhyvinvointisuunnitelmia. Yhä useammalla työntekijällä on taskussaan työhyvinvointikortti. Myös sosiaalinen media on herännyt kannustamaan hyvään työilmapiiriin. Helmikuun alussa Yllätetään yhteiskunta -yhteisöllä oli jo toistamiseen Kehu työkaveria selän takana -kampanja.

Niin paljon kuin työhyvinvoinnista puhutaankin, kaikkialla käsite ei ole lyönyt itseään läpi. Minut yllättää kerta toisensa jälkeen tekstinkäsittely­ohjelman kieliasuntarkistus, joka ei suostu tunnistamaan sanaa työhyvinvointi. ”Ohita kerran”, ehdottaa kone. Ei, ei, ei – työhyvinvointia ei ole enää kenenkään varaa ohittaa.

Monesti työhyvinvointi on kiinni hyvin yksinkertaisista asioista. Siitä, että me aikuiset ihmiset osaisimme työpaikalla käyttäytyä ihmisiksi. Tässä muutama poimimani ohje tämänvuotisesta Työnilonjulistuksesta: Hymyile, nyökyttele ja katso kohti. Tervehdi, kiitä ja pyydä tarvittaessa anteeksi. Jos nämä ihmisiksi olemisen perustaidot eivät tule itsestään, koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa opetella.

PS. Turhaan ei Työnilonjulistus ole haastanut työpaikkoja mukaan työ­hyvinvointitalkoisiin jo kahdeksan vuoden ajan. Käy katsomassa Työnilonjulistus 2014 työhyvinvoinnin professorin Marja-Liisa Mankan lukemana täältä.

Kati Ahtiainen

Kirjoittaja on VTM ja YKAn viestintäpäällikkö.

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jaa artikkeli

Päätoimittajalta

Työntekijälähettiläs ei turhia ujostele

Kuka tahansa voi joutua kiusatuksi

Sinä olet liiton arvokkain voimavara

Sinäkin saatat olla jo liian vanha

Luottamus syntyy avoimuudesta

Trendi johtaa yrittämään

Arkista aherrusta kritiikin keskellä