Töissä YKAssa

7.8.2015

 Piritta Jokelainen 

Työpaikkaa metsästämässä – ole aktiivinen ja hyödynnä verkostot

Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen viime vuoden nivelvaihetutkimuksen* mukaan alle puolet yhteiskunta- ja hallintotieteilijöiden ensimmäisistä oman alan työpaikoista löytyy julkisen ilmoituksen kautta. Erilaisia epävirallisia reittejä – harjoittelujen, kavereiden tai muiden tuttujen kautta – löytyy tällaisista työpaikoista 58 prosenttia. Suhteilla ja verkostoitumisella on selvästi valtava merkitys sekä ensimmäisiin oman alan työkokemuksiin kiinni pääsemisessä että yhteiskuntatieteilijöiden työnhaussa yleisemminkin. Verkostoitumisella on […]

Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen viime vuoden nivelvaihetutkimuksen* mukaan alle puolet yhteiskunta- ja hallintotieteilijöiden ensimmäisistä oman alan työpaikoista löytyy julkisen ilmoituksen kautta. Erilaisia epävirallisia reittejä – harjoittelujen, kavereiden tai muiden tuttujen kautta – löytyy tällaisista työpaikoista 58 prosenttia. Suhteilla ja verkostoitumisella on selvästi valtava merkitys sekä ensimmäisiin oman alan työkokemuksiin kiinni pääsemisessä että yhteiskuntatieteilijöiden työnhaussa yleisemminkin.

Verkostoitumisella on valitettavasti hieman huono kaiku. Tarkoitus ei ole kuitenkaan tutustua uusiin ihmisiin ketunhäntä kainalossa vain siksi, että nämä saattaisivat joskus hommata sinulle kivan työpaikan. Et sinäkään ehkä auttaisi sellaista tyyppiä kovin mielelläsi. Jos omalla työpaikallasi etsittäisiin uutta työntekijää mielenkiintoisiin tehtäviin, vinkkaisit siitä mieluummin vanhalle opiskelu- tai työkaverillesi, järjestötutullesi, entiselle korkeakouluharjoittelijalle tai hiekkalaatikon reunalla kanssasi värjötelleelle piinkovalle ammattilaiselle. Saattaisit jopa vähän kehaista työnantajalle, että nyt olisi mukava tyyppi ja osaava asiantuntija tarjolla. Ajatus ei ole siis verkostoitua vain verkostoitumisen vuoksi, vaan muistaa omat verkostot ja hyvät tyypit sekä töitä itse töitä etsiessään että silloin,  kun omissa verkostoissa haetaan osaavaa tekijää. Molemminpuolista auttamista ja tukemista työuran ja elämän käänteissä siis.

Myös omalla aktiivisuudella on piilotyöpaikkojen markkinoilla valtava merkitys. Kun avoin työpaikkailmoitus johtaa satoihin hakemuksiin ja rekrytoijan työpisteen hautautumiseen paperipinkkojen alle, on monen työnantajan näkökulmasta järkevämpää aloittaa uuden työntekijän etsintä epävirallisia reittejä pitkin. Avoin hakemus viittaa työntekijäkandidaatin omaehtoiseen kiinnostukseen työnantajaa kohtaan – onhan hän ollut yhteyksissä vaikka avoimia paikkoja ei ole edes ollut tarjolla. Myös jo talossa olevien työntekijöiden kontaktien kautta löytyy osaajia, joita joku työpaikalla pitää niin hyvinä tyyppeinä, että on valmis suosittelemaan. Avointen hakemusten sekä rekrytoijan ja työntekijöiden omien kontaktien kautta koottu hakemuspinkka on huomattavasti matalampi ja valikoituneempi kuin avoimen haun kautta saatava hakemusvyöry. Onko siis ihme, että moni työnantaja päätyy ensimmäiseen vaihtoehtoon?

Aktiivisuus on tärkeää myös oman osaamisen kehittämisessä. Työelämässä arvokkaita taitoja – verkostojen ohella – voi kartuttaa niin harrastuksissa, järjestöissä ja muussa vapaaehtoistoiminnassa. Myös yleinen aktiivinen asenne elämässä auttaa eteenpäin. Eräässä työelämätilaisuudessa opiskelu-urani alkupuolella eräs rekrytoija kertoi katsovansa työnhakijan CV:stä ensimmäisenä harrastukset ja luottamustoimet. Hänen mukaansa ihmisestä kertoo eniten se, mitä tämä on tehnyt ilman, että kukaan on maksanut siitä palkkaa. Aktiivinen harrastaminen saattaa myös johtaa työpaikkaan – esimerkiksi omasta aktiiviurastani silloisen opiskelijajärjestö SVOL:n (nyk. SYY) toiminnassa tuskin oli haittaa tullessani valituksi liiton opiskelija-asiamieheksi joitain vuosia sitten!

Mitä siis tehdä? Kun haet töitä, älä unohda kertoa siitä tutuillesi. Ota itse yhteyttä kiinnostaviin työnantajiin, vaikkei näillä olisikaan osaajia juuri sillä hetkellä haussa. Ole aktiivinen ja puuhaa itsellesi tärkeiden asioiden parissa riippumatta siitä, onko kyseessä harrastus vai työpaikka, ja kerrytä sekä osaamista että verkostojasi. Muista hyvät ja osaavat tyypit oman opiskelu- ja työurasi sekä muun elämän varrelta kun omissa verkostoissasi metsästetään uusia työntekijöitä. Joskus törmää sanontaan ”Suomi ei ole maa, Suomi on klubi”. Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ovat hajautuneet työmarkkinoille hyvin erilaisiin työtehtäviin ja erilaisten työnantajien palvelukseen – eli sinulla on vähintään puolituttuja koulutusalakollegoita kymmenissä eri työpaikoissa!

 

Kuva otettu 21.5.2015 klo 11.00Piritta Jokelainen

Kirjoittaja on VTM ja liiton opiskelija-asiamies, joka vastaa nivelvaihetutkimuksen suunnittelusta ja toteutuksesta. Hän on ollut liiton opiskelijatoiminnassa vuodesta 2009.

 

*Nivelvaihetutkimus toteutettiin YKAn työmarkkinatutkimuksen yhteydessä. Kaikki tulokset löydät osoitteesta http://bit.ly/nivelvaihe2014

Subscribe
Ilmoita
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Työpaikkaa metsästämässä – ole aktiivinen ja hyödynnä verkostot. […]

[…] millaista osaamisen kehittämistä työtön voisi kaivata työllistymisen helpottamiseksi. Myös piilotyöpaikkojen suuri osuus on erityisesti korkeasti koulutettuja koskeva haaste, johon TE-palveluiden prosessit […]

Jaa artikkeli