Näkökulma

16.2.2015

 Henna Hirvonen 

Vaalikevään jumalainen näytelmä

Tämä kevättalvi tuo tullessaan joka neljäs vuosi ilmestyvän poliittisen trillerin: eduskuntavaalit. Tätä jännitysnäytelmää on odotettu, ja osa toivoikin uuden ensi-illan koittaneen jo ajat sitten.

Kuluneen hallituskauden pääroolien esittäjät ovat vaihtuneet useasti, osa poistunut lavan taakse huutelemaan ja näytelmän rakenne on edennyt timmin six-packin tavoittelusta viisikon seikkailujen kautta ihme­nelosiin.

Koulutus on nähtävä sijoituksena tulevaisuuteen

Odotettu kevätauringon valo ja lisääntyvä lämpö lisäävät vaalikuumetta. Vaali­kuumeen oireet näkyvät päivä päivältä selvemmin: yksi jos toinenkin poliitikko päästelee suustaan lupauksiksi naamioituja sammakoita, jotka sitten voidaan vaalien jälkeen pistää vaalikuumehourailujen piikkiin. Kuulostaa tämä sitten nuoren idealistin hourailulta, niin näissä vaaleissa ratkaistaan Suomen kehityksen suunta – jälleen kerran.

Koulutuksen tulee olla yksi vaalien tärkeimmistä teemoista. Koulutus on nähtävä sijoituksena tulevaisuuteen, eikä sen laadusta tule tinkiä millään koulutus­asteella. Suomalainen koulutustaso on maailman kärkiluokkaa, tunnetuin brändimme, johon meidän tulee itse uskoa ja kehittää rakentavasti.

Akavan opiskelijoiden yksi vaali­tavoite on, että sivistyksen tasoa ei heikennetä leikkaamalla koulutus- ja uudelleenkouluttautumismahdollisuuksista. Valmiiksi toimivaa järjestelmää ei kannata romuttaa hetkellisiin säästöpaineisiin, ja tutkintoon johtava maksuton koulutus on taattava jatkossakin. Ihmisellä tulee jatkossakin olla oikeus tehdä virheitä, suuntautua ja kouluttautua uudelleen. Näin takaamme motivoituneet ja itseään kehittävät huippuosaajat tulevaisuuden tarpeisiin. Tavoitteenamme on kehittää yhdessä korkeakoulujen kanssa mahdollisuuksia tehdä monipuolisia ja laajoja tutkintoja, jotka vastaavat uudistuvan työelämä­kentän tarpeita.

Korkeakoulutuksen tason puolustaminen ja kehittäminen on kuitenkin laiha tavoite, mikäli tämä korkeatasoinen osaaminen päätyy kortistoon. Akavan opiskelijoiden mielestä korkeasti koulutetuille vastavalmistuneille suunnattujen työ­voimapalveluiden kehittämistä tulee jatkaa voimakkaasti TE-toimistoissa sekä lisätä korkeakoulujen yhteistyötä niiden kanssa merkittävästi. Lisäksi työllistämiseen ja uusien yritysten perustamiseen tulee tarjota nykyistä paremmat taloudelliset edellytykset ja turva.

Suomalaisethan ovat tunnettuja yritteliäisyydestään, joten kannustamalla yrittä­jyyteen ja purkamalla raja-aitoja yrittäjyyden tieltä pystymme luomaan uusia työpaikkoja ja vahvistamaan tulevaisuuden Suomea. Vaikka nämä tavoitteet toteutuisivatkin, ja näillä keinoin korkeakoulutettujen työttömyysluvut lähtisivät laskuun ja saisimme kaikki tehdä koulutusta vastaavaa työtä, työttömyysjaksoja kohdataan myös tulevaisuudessa. Akavan opiskelijat näkeekin, että seuraavalla hallituskaudella sosiaaliturvajärjestelmää tulee kehittää nykyisestä byrokratiaviidakosta yksinkertaisempaan ja lyhyisiinkin työjaksoihin kannustavaan malliin.

Puolueet ovat jo ehtineet kilpaa huutelemaan, että koulutuksesta ei leikata. Toivoisin, että tunnistaisimme sammakot oikeista lupauksista ennen vaaleja, ettei seuraavaa neljää vuotta tarvitsisi tuntea myötähäpeää ja tarvetta poistua yleisöstä kesken esityksen. Onneksi me yhteiskuntatieteilijät tunnemme vastuumme emmekä jätä äänestämättä. Toivottavasti pystymme näyttämään esimerkkiä myös muille!

Henna Hirvonen

Kirjoittaja on Akavan opiskelijoiden uusi puheenjohtaja, joka opiskelee hallinto tieteitä Vaasan yliopistossa. Hirvonen on entinen SYYn hallituksen jäsen.

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jaa artikkeli