Päätoimittajalta

16.10.2013

 Kati Ahtiainen 

Vaalit ovat yhteiskuntatieteilijän parasta aikaa

Keväästä lähtien on liiton viestimissä rummutettu syksyn liittovaltuustovaaleja. Kerran neljässä vuodessa järjestettävät vaalit ovat järjestön toiminnassa merkittävä tapahtuma. Liiton toiminnan kannalta ei ole yhdentekevää, ketkä käyttävät ylintä päätösvaltaa seuraavien vuosien aikana. Kuulutko sinä joukkoon, joka näkee vaalit mahdollisuutena vaikuttaa ja äänestämättä jättämisen uhkana? Vai oletko niitä, joita oman ammattiliiton vaalit eivät voisi vähempää kiinnostaa? ”Hohhoijaa, […]

Keväästä lähtien on liiton viestimissä rummutettu syksyn liittovaltuustovaaleja. Kerran neljässä vuodessa järjestettävät vaalit ovat järjestön toiminnassa merkittävä tapahtuma. Liiton toiminnan kannalta ei ole yhdentekevää, ketkä käyttävät ylintä päätösvaltaa seuraavien vuosien aikana.

Kuulutko sinä joukkoon, joka näkee vaalit mahdollisuutena vaikuttaa ja äänestämättä jättämisen uhkana? Vai oletko niitä, joita oman ammattiliiton vaalit eivät voisi vähempää kiinnostaa? ”Hohhoijaa, puuhastelkoon ay-väki keskenään!” Liiton jäsenkyselyssä alkukesällä 45 prosenttia vastaajista ei vielä osannut sanoa, aikooko äänestää. Jos liiton toiminta yhtään mietityttää, anna ihmeessä äänesi jollekin sopivaksi katsomallesi puuhanaiselle tai -miehelle. Valinnan voit tehdä peräti 187 ehdokkaan joukosta. Demokratia kuuluu järjestöelämäänkin, ja äänestäminen on jäsen­oikeutesi.

Marraskuun valtuustovaalit ovat järjestyksessään neljännet. Viime kerralla vuonna 2009 tuli mukaan opiskelijoiden ja paikallisten vaalilistojen lisäksi yksi poliittinen lista. Nyt on mukana useampia listoja, jotka eivät perustu ehdokkaiden asuinpaikkaan vaan poliittisiin arvoihin. Jäsenkyselyn avoimissa palautteissa eräs vastaaja toivoikin nimenomaan avoimuutta ehdokkaiden poliittisissa näkemyksissä, koska ”olisi ihan kamalaa huomata myöhemmin äänestäneensä väärän puolueen ehdokasta”. Sinä päätät, mitä asioita pidät ehdokkaassa tärkeimpinä.

Aika ajoin kuuluu ääniä, että ay-liike on vieraantunut arjesta, keskusjärjestön arvot eivät kuulosta omilta tai että omaa liittoa kiinnostaa vain vakituisissa työsuhteissa olevien edunvalvonta. Reagointina näihin palaut­teisiin olemme pyytäneet ehdokkaita kertomaan, miten he – jos tulevat valituiksi – aikovat vaikuttaa liiton toimintaan. Kysyimme myös, mitä työelämän ja edunvalvonnan tavoitteita liitolla tulisi olla. Näistä vastauksista sinä, hyvä äänestäjä, voit tehdä omat johtopäätöksesi äänestämisen tueksi. Jos et pääse riittävän hyvin selville ehdokkaan arvomaailmasta, mikään ei estä ottamasta häneen suoraan yhteyttä. Ehdokkaiden nimet ja vaalilistat näet lehden sivuilta 28–29. Tarkempiin esittelyihin pääset tutustumaan netin vaalisivustolla.

Tarkkaile postiasi. Marraskuun alussa luukusta tipahtaa iso äänestyskuori, joka sisältää ohjeet postiäänestystä varten. Uusi valtuusto on selvillä marraskuun lopussa.

Kati Ahtiainen

Kirjoittaja on VTM ja YKAn viestintäpäällikkö.

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jaa artikkeli

Päätoimittajalta

Työntekijälähettiläs ei turhia ujostele

Kuka tahansa voi joutua kiusatuksi

Sinä olet liiton arvokkain voimavara

Sinäkin saatat olla jo liian vanha

Luottamus syntyy avoimuudesta

Trendi johtaa yrittämään

Arkista aherrusta kritiikin keskellä