Päätoimittajalta

21.8.2013

 Kati Ahtiainen 

Vaatimattomuus ei kaunista

KTM, DI, OTM/OTK, VT… poimintoja nimitysuutisista. Nimitysuutiset kiinnostavat lähes kaikkia. On kiva olla kartalla tuttujen ja tutun tuttujen urapoluista. Olen viime vuosina jo työni puolesta lukenut erityisen tarkkaan ilmoituksia netissä ja lehdissä. Yksi asia on pistänyt silmään: joukko lahjakkaita korkeakoulutettuja loistaa usein poissaolollaan nimityspalstoilla. Arvasit oikein, tarkoitan nyt meitä: VTM, YTM, HTM. Syitä voi vain […]

KTM, DI, OTM/OTK, VT… poimintoja nimitysuutisista. Nimitysuutiset kiinnostavat lähes kaikkia. On kiva olla kartalla tuttujen ja tutun tuttujen urapoluista. Olen viime vuosina jo työni puolesta lukenut erityisen tarkkaan ilmoituksia netissä ja lehdissä. Yksi asia on pistänyt silmään: joukko lahjakkaita korkeakoulutettuja loistaa usein poissaolollaan nimityspalstoilla. Arvasit oikein, tarkoitan nyt meitä: VTM, YTM, HTM. Syitä voi vain arvailla, mutta vaikea uskoa, että yhteiskunta-alalla ei vaihdettaisi työpaikkaa.

Yksi syy hiipii mieleen: emmekö osaa arvostaa omaa tutkintoamme riittävästi? Jokainen yhteiskuntatieteellisen tutkinnon suorittanut tietää, että alan tiedekuntaan pääsee vain tiukan seulan läpi. Sisäänpääsy on yhtä vaikeaa kuin oikikseen tai kauppikseen. Tutkinto on tuhti tietopaketti, jonka suorittaneet ovat laaja-alaisia moni­osaajia. Ei siis ole mitään järkisyytä vähätellä tutkintoa. Varsinkin työmarkkinoilla epävarmuus on pahasta. Omaan osaamiseensa ja tutkintoonsa pitää voida luottaa.

Tarvitsemmeko me identiteetin vahvistamista? Lukija- ja jäsenpalautteen mukaan kyllä. Liittoa on viime aikoina kiitelty siitä, että yritystä identiteetin rakentamiseen on ilmassa. Sinä olet vaikuttaja -kampanja on näistä ponnisteluista tuorein esimerkki.

Vielä niistä nimitysuutisista, joita työnantajatkin lueskelevat. Jos niissä vilisee vain ekonomeja ja lakimiehiä, ei yhteiskuntatieteilijän brändiarvo rekrytoijan silmissä ainakaan nouse. Lupaathan ensi kerralla työpaikkaa vaihtaessasi, että nimitysuutisessasi mainitaan tutkinto näkyvästi TIKKU­KIRJAIMIN! Sinä hyödyt, ja koko yhteiskunta-ala hyötyy.

PS. Akateeminen työttömyys on lisääntynyt, kuten jutussa ”Sukupolvisotako?” kerrotaan. Työttömyys ei ole kiertänyt yhteiskunta-alan korkeakoulutettujakaan mutta on onneksi kohdellut helläkätisemmin. Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen työttömyysluvut ovat keskimääräistä pienempiä, ja työttömyys on useimmiten lyhytkestoista ja valmistumisvaiheeseen ajoittuvaa. Trendi pitää liiton valppaana. Tarjoamme työttömille ja työttömyysuhan alaisille koulutusta ja ­sparrausta sekä autamme työelämän muutostilanteissa yksilöllisesti.

Kati Ahtiainen

Kirjoittaja on VTM ja YKAn viestintäpäällikkö.

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jaa artikkeli

Päätoimittajalta

Työntekijälähettiläs ei turhia ujostele

Kuka tahansa voi joutua kiusatuksi

Sinä olet liiton arvokkain voimavara

Sinäkin saatat olla jo liian vanha

Luottamus syntyy avoimuudesta

Trendi johtaa yrittämään

Arkista aherrusta kritiikin keskellä