Vierailija

28.4.2016

 Lotta Metsärinne 

Vad är din talang?

För att bli älskad sägs det att man först måste älska sig själv. För att någon ska förstå ens kunskap kan man säga att man först själv måste förstå den. Igenkännande av eget kunnande är en kontinuerlig process, men för att komma igång så måste den startas. Då det finns hundra andra saker att göra, […]

För att bli älskad sägs det att man först måste älska sig själv. För att någon ska förstå ens kunskap kan man säga att man först själv måste förstå den. Igenkännande av eget kunnande är en kontinuerlig process, men för att komma igång så måste den startas. Då det finns hundra andra saker att göra, när ska man hinna sätta sig ner och fundera på vad man är bra på? Men det krävs.

Vi följer alla mer eller mindre med regeringens strävan efter att få Finland att gå framåt (eller ens åt något håll). Sysselsättningsgraden är en av de kvantitativa mått som ska uppåt och akademisk arbetslöshet har också varit på tapeten under de senaste åren. Jag vågar påstå att problemen inte skulle vara lika allvarliga om vi oftare vågat göra det vi är intresserade av och inte det som ”lönat sig”. Det här gäller alla från praktikant till verkställande direktör.

Det vi är intresserade av är det vi kan bli experter på. Det som ofta kallas talang kommer inte automatiskt utan är ett resultat av (medveten eller omedveten) övning och utsatthet för något. Den som så att säga har talang har alltså hållit på med sin talang en längre tid. Ur samhällets synvinkel betyder det här att ju bättre vi förstår våra egna intressen och det vi vill bli bra på, desto lättare kan vi att söka oss till lämpliga arbeten och desto mer välfungerande arbetsliv har vi.

Jag menar inte att man måste ha fullständig förståelse om sig själv för att hitta ett jobb, men för att hitta ett jobb man trivs med, och för att göra nytta till både sig själv och samhället, är det viktigt att känna igen sitt eget kunnande och sina intressen. Eller om det känns för krångligt kan man börja med att beskriva vad man åtminstone inte är intresserad av.

Det jag vill säga är: delta i utbildningar om igenkännande av egen kunskap, diskutera dina intressen med någon, formulera din kunskap i ord och sprid dem omkring dig. Lite som serpentinerna på vappen.

Lotta Metsärinne

Skribenten är pol. mag. som specialiserat sig på arbetsvälmående och jobbar som karriärvägledare vid Åbo Akademi.

 

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jaa artikkeli