Varo harmaan ylityön ansaa!
Olen etätyön kannattaja. Etätyö sopii hyvin asiantuntijatehtävissä toimiville ja tuo joustoa työelämään. Etätyön yleistymisellä on myös viheliäinen kääntöpuoli: työ ja työnantajan tarjoamat laitteet valtaavat kodin. Työkännykällä on kätevä lukaista työsähköpostit ennen nukahtamista ja vastata tärkeisiin puheluihin lasta päiväkodista hakiessa. Milloin työstä palautuu, jos työ on jatkuvasti läsnä ja mielessä? Aivot tarvitsevat säännöllistä lepoa, sanovat tutkijat. […]
Olen etätyön kannattaja. Etätyö sopii hyvin asiantuntijatehtävissä toimiville ja tuo joustoa työelämään. Etätyön yleistymisellä on myös viheliäinen kääntöpuoli: työ ja työnantajan tarjoamat laitteet valtaavat kodin. Työkännykällä on kätevä lukaista työsähköpostit ennen nukahtamista ja vastata tärkeisiin puheluihin lasta päiväkodista hakiessa. Milloin työstä palautuu, jos työ on jatkuvasti läsnä ja mielessä?
Aivot tarvitsevat säännöllistä lepoa, sanovat tutkijat. Ilman lepoa aivojen toimintakyky laskee, ja ihminen altistaa itsensä muun muassa sydänsairauksille, univajeelle ja masennukselle. Liiton tekemän työmarkkinatutkimuksen tulokset paljastavat ylikuormittumista ja stressioireita. Joka kymmenes vastaaja kokee työmääränsä jatkuvasti liian suureksi. Esimiehistä ja johtajista jopa viidennes on jatkuvasti ylikuormittunut ja kokee vähintään melko vakavia työstressioireita. Vastaajista 70 prosenttia tekee ylitöitä, mutta heistä lähes kolmannekselle ei makseta minkäänlaista korvausta tehdyistä tunneista. Tämä on harmaata ylityötä.
Akavan tutkimuksissa on saatu samansuuntaisia tuloksia. Seitsemän prosenttia akavalaisista tekee palkatonta ylityötä keskimäärin reilun työpäivän verran eli 8,1 tuntia viikossa. Tämä tarkoittaa yli 15 000 henkilötyövuotta ja 150 miljoonan euron lovea valtion kassaan vuosittain, kun verot ja eläkemaksut jäävät maksamatta.
Harmaa ylityö on vahingollista sekä kansantaloudelle että työssä jaksamiselle.
Itseään säntillisenä pakertajana pitävä akavalainen saattaa ruokkia harmaata taloutta ja vaarantaa samalla terveytensä. Viimeksi kuluneen vuoden aikana meitä on haluttu herätellä todellisuuteen. On ollut kampanjoita kuten 8 tuntia – Nollatoleranssi korvauksettomalle ylityölle, Tolkkua työaikoihin ja Harmaa talous – musta tulevaisuus, joissa kaikissa on kiinnitetty huomiota korvauksettomien ylitöiden haittoihin.
On inhimillisesti ymmärrettävää, että yt-neuvottelujen puristuksessa voi olla vaikea kieltäytyä ylitöistä tai edes vaatia niistä asianmukaisia korvauksia. 24/7 -asenne on iskostunut syvälle akavalaisten ajatteluun. Kohtuullisen työmäärän lisäksi jokainen meistä tarvitsee myös työn ja vapaa-ajan selkeää erottelua. Lomakin maistuu paremmalta, kun antaa aivoille mahdollisuuden aitoon lepoon.

Kati Ahtiainen
Kirjoittaja on VTM ja YKAn viestintäpäällikkö.