15.9.2015

 Laura Tolkkinen 

Y-sukupolven yskäisy

”Me kaikki tunnemme niitä. Ne ovat noin 14–25-vuotiaita ja niillä on vartaloon kiinni kasvanut kännykkä ja korviin juurtunut iPod tai MP3. – Niille 8–16 työaika on epätyypillinen ja yhteiskunnan odotetaan elävän 24/7-elämää. Ne elävät globaalissa maailmassa, jossa tietotekniikka kaikkine herkkuineen on itsestäänselvyys.” (Ylen toimittaja Raili Löyttyniemi Ylen Opettaja.tv:ssä 2008) Edustan Y-sukupolvea eli 20–35-vuotiaiden joukkoa, jolle […]

”Me kaikki tunnemme niitä. Ne ovat noin 14–25-vuotiaita ja niillä on vartaloon kiinni kasvanut kännykkä ja korviin juurtunut iPod tai MP3. – Niille 8–16 työaika on epätyypillinen ja yhteiskunnan odotetaan elävän 24/7-elämää. Ne elävät globaalissa maailmassa, jossa tietotekniikka kaikkine herkkuineen on itsestäänselvyys.” (Ylen toimittaja Raili Löyttyniemi Ylen Opettaja.tv:ssä 2008)

Edustan Y-sukupolvea eli 20–35-vuotiaiden joukkoa, jolle ominaista sanotaan olevan vapaamielisyys ja kasvaminen uuden viestintätekniikan mukana. Olemme uuden työelämän logiikan ja pelisäännöt sisäistänyt sukupolvi. Yhteiskunnan ja työelämän piirteet näkyvät meistä kuin peilistä: suurelta osin olemme hankalassa työmarkkina-asemassa ja akateemisen työttömyyden sudenkuopassa. Meillä on tiukka työurakäsitys, joskin myös realistinen ymmärrys työurien katkoksellisuudesta.

Moni meistä on epävarma osaamisestaan, ja arvostaa ammattiosaamisensa fokusoimista ja kehittämistä.

Työelämän tutkijoiden mukaan riskinämme on liian pinnallinen yhteisöllinen integraatio, jota työelämän yhteisöjen hajautuminen ja jatkuva muuntuvuus voimistavat. Meitä työelämässä piinaavat yksinäisyys ja kyvyttömyys kirjoittaa omaa työelämäntarinaa. Mitä me keksimme, jotta tulevaisuuden työ olisi merkityksellistä, kannustavaa ja veisi yhteiskuntaamme eteenpäin? Jostain on luovuttava, että saamme tilalle uutta. Jatkossa työ ei tapahdu työntekijän ja työnantajan välisen vaihdon kehyksessä eikä siinä tuoteta kulutettavaa kolmansille.

Meidän on oltava äärettömän rohkeita työelämän uudistajia. On kokeiltava hulluja ja unelmoitava uusiksi. Sinulle ja minulle ei ole olemassa stabiilia työtä tai titteliä, jota tavoitella. Siksi on oivallettava, että Y-sukupolvelle ”Menestys tarkoittaa sitä, että on rohkeutta, päättäväisyyttä ja tahtoa tulla siksi ihmiseksi, joksi uskomme olevamme tarkoitettuja.” (G. Sheehan).

Toivon, että tärkeimpänä kärkenä sukupolvemme valinnoissa näkyisi toisista välittäminen, työssä ja siviilissä.

Laura Tolkkinen
Kirjoittaja on kolmisen vuotta liiton toiminnassa mukana ollut sosiaalipoliitikko, joka työskentelee sosiaalipalveluohjaajana Keski-Pohjanmaalla Perhon kunnassa.

 

Lue lisää:
Työelämän muutoksen trendit ja myytti Y-sukupolvesta http://www.tyoelama2020.fi/files/277/ELYPori131127.pdf

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jaa artikkeli