Töissä YKAssa

14.3.2019

 Simo Pöyhönen 

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen kuuluu kaikille

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on jokaisen perusoikeus. Tukemalla eri tahojen aktiivisuutta paitsi edistetään kansalaisten yhdenvertaisuutta myös opetetaan periaatteita yhteiskunnasta ja aktiivisuudesta, kirjoittaa toiminnanjohtaja Simo Pöyhönen. Hän nostaa yhdeksi esimerkiksi koululaisten aktiivisuuden ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Viime päivien keskustelu ilmastonmuutoksen hillitsemisestä on nostanut pintaan kummallisia kommentteja. Kun esimerkiksi koululaisten aktiivisuus ja mielenilmaukset paremman elinympäristön ja maapallon tulevaisuuden puolesta eivät kohdistu suoraan esimerkiksi päästöjä tuottavaan teollisuuteen, sellaista ei sitten pitäisi tehdä lainkaan. On myös kyseenalaistettu ilmastolakkojen keulakuvaksi nousseen ruotsalaisen koululaisen Greta Thunbergin taustoja ja tarkoitusperiä.

Demokraattinen yhteiskunta tarjoaa yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen erilaisia tiloja, niin fyysisiä kuin keskustelun areenoita. Vaikuttaminen ei ole pelkkää puhetta vaan myös tekoja – pieniä ja suuria. Tukemalla eri tahojen aktiivisuutta paitsi edistetään kansalaisten yhdenvertaisuutta myös opetetaan periaatteita yhteiskunnasta ja aktiivisuudesta. Yhteiskunnalliset päätöksentekomekanismit tulevat samalla tutuiksi.

Esimerkiksi ilmastolakot ovat myös mahdollisuus kansalaiskeskusteluun ja koululaisten kasvattamiseen siihen, miten yhteiskunta toimii ja miten siihen vaikutetaan. Lukiolain mukaan ”lukiokoulutuksen tarkoituksena on tukea opiskelijoiden kasvamista hyviksi, tasapainoisiksi ja sivistyneiksi ihmisiksi ja aktiivisiksi yhteiskunnan jäseniksi sekä antaa opiskelijoille työelämän, harrastusten sekä persoonallisuuden monipuolisen kehittämisen kannalta tarpeellisia tietoja, taitoja ja valmiuksia.” Mikä olisi parempi tapa kehittää näitä valmiuksia kuin kannustaa ja tukea koululaisia ja lukio-opiskelijoita vaikuttamiseen asiassa, joka koskee meitä jokaista ja maapallomme tulevaisuutta?

Vaalien alla juhlapuhetasolla jokaista suorastaan käsketään äänestämään. Samalla moni valta-asemassa oleva tuntuu kuitenkin toivovan, että yhteiskunnallinen vaikuttaminen jäisi korkeintaan äänestämiseen, eikä maailma muuttuisi liian vauhdikkaasti. Alaikäisillä nuorilla tätä äänestämisen vaihtoehtoa ei edes ole. Ilmastotekoja tarvitaan heti – kyseessä on lastemme tulevaisuus. Ei epämääräisesti “sitten joskus tulevaisuudessa”.

Suomen perustuslain mukaan ”kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen.” Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on siis perusoikeus – ihan jokaiselle.

 

Simo Pöyhönen

Kirjoittaja on YTM ja YKAn toiminnanjohtaja.

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jaa artikkeli