9.5.2017

Valtuustolla on tärkeä rooli

Liiton ylintä päätösvaltaa on käyttänyt valtuusto vuodesta 2002 alkaen. Marraskuussa valitaan liiton historian viides valtuusto. ”Jos et asetu ehdolle, äänestä edes”, kehottavat valtuuston ensimmäinen puheenjohtaja Martti Simola ja nykyisen valtuuston puheenjohtaja Sini Terävä.

Sini Terävä
Puheenjohtaja 2014–

MITEN NÄET VALTUUSTON ROOLIN LIITON TOIMINNASSA?

Valtuusto luo suuret linjat ja sitä kautta suunnan, johon liitto on menossa. Tämä pätee niin liiton strategiaan kuin yhteiskuntapoliittisiin linjoihin: hallitus valmistelee ja toimeenpanee, mutta valtuusto sanoo viimeisen sanan. Pidän valtuuston roolia hyvin tärkeänä. Se on edustuksellinen elin, jolla on äänestäjien antama selkänoja päätöksilleen.

Äänestäjien antama mandaatti sekä valtuuston — ainakin toivottavasti toteutuva — moninaisuus ja laaja-alaisuus tekevät valtuustosta myös hyvän paikan käydä keskustelua ja kuulla, miltä yhteiskuntatieteilijöiden elämä eri puolilla maata ja erilaisissa elämäntilanteissa näyttää.

MIKSI KANNATTAA ASETTUA EHDOLLE JA
ENNEN KAIKKEA ÄÄNESTÄÄ?

Valta kannattaa ottaa, kun se on saatavilla. Valtuusto päättää liiton suunnan ja valitsee hallituksen. YKAlla on mahdollisuus vaikuttaa koulutusalojemme kehitykseen sekä Akavaan ja nostaa asioita yhteiskunnalliseen keskusteluun. Liitto vaikuttaa siihen, miten yhteiskuntatieteilijät nähdään työelämässä ja julkisessa keskustelussa. Joku tekee päätökset siitä, miten YKA toimii. Jos se et ole sinä, se on aina joku muu. Ja se joku muu voi olla sinun kannaltasi väärää mieltä.

YKAn toimintaan on helppo päästä mukaan, sillä valtuusto on keskusteleva ja kaikki jäsenet ovat tasa-arvoisessa asemassa. Itse rakensin neljä vuotta sitten tyhjästä ehdokaslistan, nousimme valtuuston toiseksi suurimmaksi ryhmäksi ja itse päädyin valtuuston johtoon. Tämä ei kaikissa liitoissa olisi mahdollista. Meillä on hyvä ja monipuolinen valtuustoryhmien joukko, josta varmasti löytyy jokaiselle oma ryhmä ja oma ehdokas.

MIELEENPAINUVIN ASIA/SAAVUTUS VALTUUSTOKAUDELLASI?

Olen ollut iloinen valtuuston hyvästä, positiivisesta ja keskustelevasta hengestä. Se on porukka, jota on aidosti ilo johtaa. Substanssipuolella mieleenpainuvimpia ovat olleet linjaukset, joita teimme strategiaan.

Haluamme olla ammattiliittojen edelläkävijä, joka pyrkii koko yhteiskunnan hyvään, ei vain ajamaan omien jäsentensä etua. Tämä on sitä rohkeutta ja vastuullisuutta, jota yhteiskuntatieteilijöiltä toivonkin.

Martti Simola
Puheenjohtaja vuosina 2002–2005

MITEN NÄET VALTUUSTON ROOLIN LIITON TOIMINNASSA?

Valtuusto on liiton korkeinta päätösvaltaa käyttävä toimielin. Se valitsee hallituksen, tekee keskeisimmät linjapäätökset ja päättää jäsenmaksuista. Se toimii myös keskustelufoorumina.

MIKSI KANNATTAA ASETTUA EHDOLLE JA ENNEN KAIKKEA ÄÄNESTÄÄ?

Eräs parhaimpia tapoja vaikuttaa liitossa on tulla valtuuston jäseneksi. Sen lisäksi, että tuolloin voi vaikuttaa liitossa käytävään keskusteluun ja olla päättämässä asioista, on myös mahdollisuus tulla valituksi hallitukseen, joka vastaa liiton käytännön toiminnasta. Valtuuston jäsenyys tarjoaa myös tavan verkostoitua.

Jollei itse halua asettua ehdolle, kannattaa kuitenkin ainakin äänestää. Epäilemättä listoilta löytyy ehdokas, jonka voi uskoa edistävän valtuustossa itselleen tärkeitä asioita.

MIELEENPAINUVIN ASIA/SAAVUTUS VALTUUSTOKAUDELLASI?

Olin valtuuston puheenjohtajana sen historian ensimmäisenä kautena. Kausi merkitsi uuden toimielimen toiminnan vakiinnuttamista. Koska valtuustoa perustettaessa ei ollut osattu ottaa huomioon kaikkia tilanteita ja tarpeita, joita alkuvuosien kokemus toi, jouduttiin sääntöjä muuttamaan vastaamaan ilmenneitä tarpeita. Osin tehdyt muutokset olivat merkittäviäkin.

 

Vaalit sähköistyvät – nyt on vaikuttamisen paikka!

Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen liittovaltuusto valitaan kaudelle 2018–2021. Vaalikelpoisia ovat 31.8.2017 mennessä jäseniksi liittyneet. Vaaliluettelo on nähtävillä liiton toimistolla 4.–11.9.2017. Tarvittaessa voit tarkistaa nimesi vaaliluettelosta ottamalla yhteyttä liiton toimistoon vaalit@yhteiskunta-ala.fi tai 010 231 0350.

Äänestysaika on 1.–23.11.2017. Vaalitulos julkaistaan perjantaina 24.11.2017.

SÄHKÖISET VAALIT!

Vaalit ovat nyt ensimmäistä kertaa kokonaan sähköiset. Muistathan huolehtia, että jäsenrekisteriin ilmoittamasi sähköpostiosoite on oikein. Voit tarkistaa ja päivittää tietosi liiton verkkosivujen verkkoasioinnissa (verkkosivujen oikea yläkulma). Jos et käytä sähköpostia, ota yhteyttä liittoon mahdollista liiton toimistolla tapahtuvaa sähköistä äänestämistä varten!

KIINNOSTAAKO EHDOKKUUS?

Ehdokasasettelu alkaa 1.6.2017 ja päättyy 25.9.2017. Ehdokasasettelun ohjeet ovat 1.6.2017 alkaen liiton verkkosivuilla www.yhteiskunta-ala.fi/valtuustovaalit2017. Yksittäisten jäsenten ehdokasilmoitukset, jäsenyhdistysten ehdokaslistat sekä vaaliliittoja ja vaalirenkaita koskevat asiakirjat on jätettävä vaalilautakunnalle liiton toimistoon viimeistään 25.9.2017 klo 16.00.

Tule mukaan kehittämään uuden ajan edelläkävijäliittoa!

Kaikki vaaleja koskevat kysymykset joko s-postitse osoitteeseen vaalit@yhteiskunta-ala.fi tai 010 231 0350.

Jaa artikkeli

Edunvalvonta