31.1.2020

  

Tekoälyosaamista yhteiskunnan tarpeisiin

YKA on järjestänyt jäsenilleen tekoälykoulutusta viime syksystä. Molemmat koulutuskerrat tulivat hetkessä täyteen, ja jonotuslistat ovat olleet pitkiä. Tarve aiheen tietämykselle on ilmeinen. Nyt YKA tarjoaakin koulutuksen uudenlaisena verkkokoulutuksena, ja mukana on kouluttajakumppani Goforen lisäksi myös uusia kumppaneita: Lakimiesliitto, Kunteko 2020 -ohjelma ja Digi- ja väestötietovirasto.

9.1.2020

  

Arvot ja asenteet työelämässä

YKA selvitti jäsentensä työelämään liittyviä arvoja ja asenteita kyselytutkimuksella keväällä 2019. Halusimme selvittää, miltä näyttää ykalaisten mielestä hyvä työelämä ja kuinka erilaiset arvot toteutuvat heidän omassa työelämässään. Millaisia oivalluksia tutkimus tarjosi, ja kuinka tutkimuksen signaalit otetaan huomioon YKAn tulevassa toiminnassa?

9.1.2020

  

Sivistyksen ohut pintalakka rapisee

Yhteiskuntatieteilijöillä on paras näkymä muutokseen, mutta missä on yhteiskuntatieteilijän paikka, kun instituutioiden ja politiikan tila kapenee.

9.1.2020

  

Julkisuus ei ole algoritmiongelma

Huolestunut puhe nykyjulkisuudesta keskittyy usein algoritmeihin, tekoälyyn ja automaattiseen sisällöntuotantoon. Julkisuuden logiikkaa selittää kuitenkin koneita ja automaatiota paremmin ihmisyys. Kuka järjestäisi ihmistieteiden täydennyskoulutusta edistämään parempaa julkista keskustelua?

9.1.2020

  

Mikä on paras tapa vaikuttaa ilmastopolitiikkaan?

Miten saadaan kunnianhimoa ilmastotoimiin? Yksilön teoilla vai yhteiskunnan rakenteisiin vaikuttamalla? Tämä on ikuisuusdebatti ilmasto­keskustelussa. Olen käynyt samaa debattia itseni kanssa.

9.1.2020

  

Arvot oman uran rakennusalustana

Useimmille meistä on helppoa tunnistaa urapäätöksiämme ohjaavia valintoja, kun mietimme, millä alalla tai missä organisaatiossa emme ainakaan voisi olla töissä. Näitä päätöksiä ohjaavat arvomme. Arvot ovat identiteettimme perustaa, ja usein niin vahvoja, että emme edes perustele niitä päätöksentekotilanteissa.

9.1.2020

  

Utvecklingsbistånd och det nationella intresset

Under fjolårets politikervecka i Almedalen intervjuades Sveriges biståndsmyndighet Sidas generaldirektör Carin Jämtin av branschtidningen Omvärlden. OECD:s biståndskommitté hade nyligen publicerat en så kallad peer review om Sveriges prestationer som finansiär av internationella utvecklingsinsatser. En skicklig, ambitiös och inflytelserik aktör inom hållbar utveckling, summerade rapporten.

29.5.2019

  

Häiritsevä palaute haittaa asiantuntijoita

Miten kohdata vihapuhetta työssä? Vihapuheesta ja sen aiheuttamista ja jatkuvasti lisääntyvistä ongelmista puhutaan paljon, mutta tehokkaita käytännön työkaluja ei juuri ole ollut. Kun häiritsevää palautetta kohdataan työssä, työyhteisön tulee tukea työntekijää. Toisaalta negatiivinen puhe saattaa kohdistua koko organisaatioon. Tässä artikkelissa esitellään tapoja, joilla sekä työntekijät että työnantajat löytävät helposti ja nopeasti tukea ja ratkaisuja vihapuheen kohtaamiseen.

8.3.2019

  

Kehumalla kohti parempaa työelämää

Positiivisen palautteen antaminen ei aina luonnistu suomalaisilta ja ansaittu kiitos jää usein antamatta. Kaikkein tukalinta on olla itse kehuttavana. Miksi näin positiivinen asia tuottaa meille päänvaivaa? Palautteen antamisen kynnystä madaltamaan on kehitetty uudenlainen Kehu-palvelu.

15.12.2017

  

Työelämässä syrjityt

Suomalainen työelämä kätkee sisäänsä eriasteista syrjintää, vaikka lainsäädäntö edellyttää työnantajilta yhdenvertaisuuden aktiivista edistämistä. Monesti pelko seurauksista sulkee syrjintää kokeneiden tai sivusta seuranneiden suut.

1.6.2017

  

Generalistit vahvoilla tulevaisuuden työssä

Generalistit osaavat hahmottaa kokonaisuuksia ja tunnistaa ilmiöitä, analysoida syy–seuraussuhteita ja muodostaa ratkaisuvaihtoehtoja. Vahvin voimavara on kuitenkin ihmisten toiminnan ymmärtäminen. Näiden vahvuuksiensa vuoksi generalistit sopivat hyvin monimuotoistuvaan työelämään viheliäisiä ongelmia ratkomaan.

11.5.2017

  

Laumailmiö kiihdyttää suhdannekehitystä

Ihminen oppii muilta ja kehittää toimintaansa matkimalla. Tästä on yksilölle ja yhteiskunnalle paljon hyötyä. Toisaalta jäljittely saattaa synnyttää laumailmiön, joka voi jopa ajaa kansantalouden lamaan.

8.12.2016

  

Ulkopolitiikkaa pintaa syvemmältä

Parempaa ulkopoliittista keskustelua. Vuonna 2011 perustetulla ulko- ja turvallisuuspolitiikka käsittelevän The Ulkopolitist -verkkolehden tavoite on selkeä.

8.12.2016

  

Työelämän murros haastaa vanhoja rakenteita

Työelämän muutoksista puhutaan paljon, mutta murrosvaiheen dramaattisuutta on myös kyseenalaistettu. Lähitulevaisuudessa joudutaan sopeutumaan kiihtyvään muutokseen. Pidemmällä aikavälillä koko työpaikan käsite voi murtua.

7.12.2016

  

Joukkorahoituksessa on voimaa

Vuoden 2016 yhteiskuntatieteilijä Pauliina Seppälä kertoo perustamansa joukkorahoituspalvelu Mesenaatti.me:n toiminnasta ja tavotteista.

10.10.2016

  

Nuorten toiveissa vakaa ja joustava työelämä

Työ itsessään ei ole nuorelle työsukupolvelle enää elämän keskipiste: rinnalle on noussut vapaa-aika sekä työn merkityksellisyys. Vakaa toimeentulo on kuitenkin yhä tärkeää.

15.8.2016

  

”Verkostoitumisen merkitys on valtava”

Yhteiskuntatieteilijät ovat vaikuttajia sekä ympäröivän maailman ymmärtäjiä ja tulkkeja. Kun asiat ovat monimutkaisia ja keskenään verkottuneita, tällaista työtä on mahdoton tehdä yksin

9.6.2016

  

Työelämä tarvitsee uudistumiskykyistä ajattelua

– Työelämä tarvitsee uudistuskykyistä johtamista, jotta pystymme vastaamaan hyvinvoinnin haasteisiin riippumatta siitä, toimimmeko yksityisellä vai julkisella puolella, totesi ProCom ry:n puheenjohtaja Taina Pieski avatessaan vuotuisen ProCom-päivän kesäkuun alussa.

11.5.2016

  

Maakuntien uusi tuleminen

Vuonna 2019 voimaan tuleva tulee pyörittämään satojatuhansia työpaikkoja Suomessa. Mitä tämä tarkoittaa yhteiskuntatieteilijöille?

4.5.2016

  

Demokratian hämärähommia

Lobbaus kuuluu poliittisen prosessiin Euroopan unionissa. Silti ammattiin liittyvä maine rypee. Ennakkoluuloja eivät lievennä House of Cards -draamat, joissa sieluilla käydään kauppaa. Koska tutkimuksia on niukasti, julkinen keskustelu nojaa mielikuviin.

29.1.2016

  

Ahaa-elämyksiä Yhteiskuntasimulaattorilla

Luokkahuoneen lattialle on asetettu numeroasteikko. Oppilaat vertailevat hahmokorttejaan ja naureskelevat toistensa rooleille. ”Ai sä oot eläkeläismummo! Hei voinks mä vaihtaa, en halua olla maanviljelijä!” Hetken päästä opettaja aloittaa pelin ja luokka hiljenee kuuntelemaan, miten päivähoito on Suomessa järjestetty ja mitä se maksaa.

9.12.2015

  

Kriisin ratkaisijat

Pakolaiskriisin keskellä vapaaehtoiset, viranomaiset ja järjestöjen työntekijätkäärivät hihansa ja tarttuvat työhön. Miten Suomi selviää tulijoiden tulvasta? Kysyimme ammattilaisilta.

14.9.2015

  

Onko etätyö #fiksumpityö?

Torstaina 8.10. vietetään Kansallista etätyöpäivää. Tänä vuonna teemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota etätyön eri muotoihin, mahdollisuuksiin ja käytännön toteutuksen malleihin.

29.8.2015

  

Edessä akateeminen tuntematon

Opiskelupaikka yhteiskunta-alalla on kovan karsinnan tulos. Alun motivoituneet opiskelijat kokevat kuitenkin opintojen loppuvaiheessa myös tyytymättömyyttä. Yksi syy siihen on edessä siintävä työelämä.

21.5.2015

  

8 askelta kirjojen saloihin

Suomen hallituksella on vielä hallitusneuvottelut kesken, mutta YKAn hallitus tietää, mitä kesällä kannattaa lukea. Nappaa omat suosikkisi lomalukemiseksi!

25.2.2015

  

Vaalien vaalijat

Kevään eduskuntavaalit ovat jo lähes täysin sähköiset, mutta ihmisiä tarvitaan yhä järjestelyissä. Jotta demokratian tärkein vaikuttamistapahtuma sujuu jouhevasti, tuhansien vapaaehtoisten ja virkamiesten on annettava työpanoksensa.