11.1.2021

Blogi: Jokainen loppuunpalanut on liikaa – tammikuussa teemanamme on hyvinvointi

Hyvinvointi- ja jaksamishaasteita on ollut jo pitkään niin opiskelevilla kuin työssäkäyvilläkin. Vuosi 2020 oli aiempien haasteiden päälle monelle poikkeuksellisen raskas. Mitkä rakenteet ja ilmiöt vaikuttavat siihen, että niin moni yhteiskunnassamme uupuu? Mitä voimme tehdä yhdessä, jotta asia korjaantuisi? Tammikuu on YKAssa hyvinvoinnin teemakuukausi. Lue lisää alta!

Kuvittele tilanne, jossa asut pienessä yksiössä. Nukut, heräät, syöt ja opiskelet päivät pitkät. Näet kavereita vain virtuaalisesti. Jos ehdit, katsot illalla Netflixiä ja menet nukkumaan. Seuraavana päivänä sama toistuu. Kaikki tämä, koko elämä, on pääosin yhdessä ja samassa tilassa päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen.

Tässä todellisuudessa moni opiskelija on joutunut korona-aikana elämään.

Tämän lisäksi vaatimukset yhteiskunnassa, työelämässä, sosiaalisissa piireissä, vapaaehtoishommissa ja kaikkialla muualla ovat usein valtavat. Yhteiskunnallinen ja sosiaalinen paine suorittaa, olla hyvä ja täsmällinen, menestyä, valmistua nopeasti, hoitaa lainat ja siirtyä tuottavaksi yhteiskunnalliseksi kansalaiseksi ajavat monet tilanteeseen, jossa jaksaminen on koko ajan vaakalaudalla ja arjesta tulee jatkuvaa selviytymistaistelua.

Muutos kestävästi hyvinvoivaan yhteiskuntaan on tavoite, jonka eteen meidän kaikkien on työskenneltävä.

Yhteiskunta-alan ammattilainen tietää ehkä paremmin kuin kukaan, että maailma on täynnä viheliäisiä haasteita. Arjen hyvät teot rakentavat eheää ja parempaa tulevaisuuden yhteiskuntaa. Maailmaa on kuitenkin vaikea korjata, jos on itse rikki. Jotta voi ajatella muiden hyvinvointia, on ajateltava ensin itseään ja omaa hyvinvointiaan.

Jotta voi ajatella muiden hyvinvointia, on ajateltava ensin itseään ja omaa hyvinvointiaan.

YKA tekee parhaansa niin opiskelijoiden kuin kaikkien muidenkin yhteiskunta-alan osaajien hyvinvoinnin ja jaksamisen tukemiseksi. Siitä syystä tämä alkaneen vuoden tammikuu onkin omistettu hyvinvoinnin teemakuukaudeksi.

Liitollamme on hieno kattaus hyvinvointipalveluita, joita voit hyödyntää tilanteesi mukaan. Investointi omaan hyvinvointiin on paras satsaus, jonka voit tehdä.

Kuulet tämän kuukauden aikana lisää esimerkiksi YKAn hyvinvointivaikuttamisesta, hyvinvointiin liittyvistä ajankohtaisista trendeistä sekä YKAn jäsenpalveluista, kuten ratkaisukeskeisestä lyhytterapiasta sekä työ- ja opiskeluhyvinvointiohjauksista.

Teemakuukauden huipentaa 16.2.2021 järjestettävä tapahtuma, joka kantaa nimeä Opiskelijoiden suuri hyvinvointi-ilta: Miksi uuvumme ja mitä asialle voi tehdä. Tsekkaa lisätietoja Facebook-tapahtumasta ja tule mukaan pohtimaan jaksamiseen liittyviä haasteita!

Laittakaamme siis hyvinvointi etusijalle ja tehkäämme parhaamme hyväksyvämmän yhteiskunnan rakentamiseksi. Luodaan sellainen yhteiskunta, jossa ongelmista voi puhua avoimesti ja saada niihin apua: yhteiskunta, joka tarjoaa myötätuntoa, ratkaisuja ja tukea.

Luodaan yhteiskunta, jossa kenenkään ei tarvitse uupua eikä kukaan jää yksin.

 

Akseli Rouvari

Kirjoittaja on YKAn opiskelijalähettiläs kaudella 2020–2021, politiikan ja viestinnän opiskelija Helsingin yliopiston valtsikasta sekä opiskelijoiden edunvalvonnan parissa työskentelevä optimisti SYL:n hallituksessa vuonna 2021. Hän haaveilee hyvinvoivasta yhteiskunnasta, paremmasta dialogista ja Manchester Unitedin valioliigamestaruudesta.

Alkuperäinen kuva: Janne Kajander

Jaa artikkeli

Ilmiöt