2.11.2016

 | Teksti: Hanna Ojanpää 

Ompeluseurassa kudotaan tasa-arvon verkostoa

Facebookissa toimiva Ompeluseura on työelämäverkosto naisille. Tasa-arvoa tavoitteleva ryhmä on kasvanut jo 11 000 jäsenen kokoiseksi.

Somessa jo ilmiöksi nousseen Ompeluseuran perustaja Maria Teikari sen tietää: solidaarisuuden määrä naisten työelämäverkostossa on osoittanut, että nainen ei ole toiselle peto.

– Ompeluseura on tarkoitettu kaikille itsensä naiseksi kokeville. Ensisijaisesti se tarjoaa vinkkejä ja kannustusta jäsenilleen. Ompeluseuroilla on aina ollut iso merkitys naisten elämässä: akkain puuhastelunakin pidetyn sijaan ne ovat olleet turvallinen paikka keskustelulle, Teikari perustelee verkoston nimeä.

 

Tukea työelämässä etenemiseen

Teikari opiskeli yhteiskuntatieteitä Tampereen yliopistossa yhtä aikaa Milla Halmeen kanssa. Yksi keskustelu vuodelta 2009 jäi erityisesti hänen mieleensä.

– Milla oli vinkannut minulle työpaikkaa, jonka haettuani sain. Tajusimme, kuinka helppoa toisten tukeminen työelämässä eteenpäin voi parhaimmillaan olla, Teikari muistelee.

Keväällä 2014 Teikari oli jo päässyt läheltä näkemään, kuinka työelämä ei ole kaikille tasa-arvoista. Taannoinen keskustelu tuli silloin mieleen.

– Perustin Facebookiin Ompeluseura-nimisen ryhmän ja kutsuin Millan ensimmäisenä mukaan, hän kertoo.

Ensimmäisenä kesänä verkoston jäsenmäärä kasvoi kahteen tuhanteen; tällä hetkellä määrä on 11 000 ja jonossa on monta lisää. Kaikki kutsutut pääsevät mukaan, mutta profiilit käydään ensin läpi.

– Tämä kesänä otimme ylläpitoon neljä ihmistä lisää, jotta prosessi toimisi jouhevammin, Teikari tarkentaa.

– Jäsenissä korostui alussa korkeakoulutettujen määrä, nyt painotus on tasoittunut eläkeläisiä myöten, Halme jatkaa.

 

Ompeluseura: vaikuttamisen foorumi

Teikari ja Halme uskovat, että Ompeluseura on tarjonnut tilan avoimelle työelämän keskustelulle.

– Tähtäimessämme on tasa-arvo sukupuoleen, ikään tai mihin tahansa tekijään katsomatta; se, että ihminen tulee nähdyksi persoonana, Teikari pohtii.

– Parhaita hetkiä ovat ne, kun pääsee lukemaan, että joku on oikeasti saanut apua verkostostamme. Kuten esimerkiksi se nainen, joku uskalsi tehdä elämänmuutokseen saamansa kannustuksen avulla, Halme kertoo.

Vaikka molemmat ovat yhteiskunnallisesti aktiivisia, he painottavat, että verkoston toiminta ei ole missään määrin poliittista.

– Yksilöiden voimaantumisesta kasvaa yhteisöllinen muutosvoima. Monet naiset ovat kertoneet, kuinka verkostossa käydyt teemat leviävät työpaikoille, koteihin ja ystävien kesken. Jonkinlainen vaikutus tällä on oltava, Teikari uskoo.

 

Miksi vain naisille?

Verkoston ylläpitäjät joutuvat usein vastaamaan kysymykseen: miksi naiset ja vain naiset?

– Taustalla ei ole hyöty-vaan pakkonäkökulma. Miehillä on työelämässä ja verkostoitumisessa pitkä etumatka naisiin verrattuna, Teikari toteaa. – Naiset eivät kuitenkaan ole ainoa ryhmä, jotka kokevat syrjintää: eri tavoin vammaiset, maahanmuuttajataustaiset, transsukupuoliset, hän listaa.

– Haluamme edelleen jatkaa naisten verkostona, mutta joudumme pohtimaan, kuinka voisimme madaltaa kynnystämme, Halme jatkaa ja kertoo, että uutena asiana Ompeluseura löytyy nyt myös LinkedInistä. – Olemme huomanneet, että jäsenemme haluavat kertoa myös omasta osaamisestaan.

Ompeluseura on jo alkanut elää omaa elämäänsä ja jakautunut pienempiin yksiköihin esimerkiksi eri teemojen mukaan.

– Pikkuhiljaa meistä tulee Marian kanssa tarpeettomia ja se on tarkoituskin, Halme naurahtaa.

Myös YKA tarjoaa tukea työelämään esimerkiksi koulutusten kautta. Tututustu myös Ykalaiset työelämässä -sivuun sekä liiton tarjoamaan palkkaneuvontaan ja uravalmennukseen,

Jaa artikkeli

Ilmiöt