Syksyllä 2019 kollektiivini julkaisi kirjan ”Työelämän kapinalliset – totuuksia kellokorteista ja kahvihuoneista”. Kirjassa käsittelimme uuden ajan työelämää ja kahvihuoneissa kytevää, rakenteita muuttavaa kapinahenkeä. Puoli vuotta myöhemmin iski koronapandemia, ja jokainen organisaatio joutui miettimään, miten toimintansa jatkossa järjestää.
Etätyöt, joustot ja toivottavasti myös tuloksen ja jaksamisen tuijottaminen kellokortin sijasta tulivat kertaheitolla ajankohtaisiksi keskustelunaiheiksi. Kirjassa peräänkuuluttamamme muutos saapui haastamaan jokaisen työpaikan. Itse kynäilin kirjaan pääosin johtamisesta. Johtaminen on kiistämättä tärkeä aihe, koska pomoilla on paljon valtaa käsissään.
Miten pandemia sitten vaikutti johtamiseen? Vaatimukset johtajia ja esihenkilöitä kohtaan todennäköisesti kasvoivat samaan aikaan, kun heidän käytössään olevat työkalut vähenivät. Tunneilmaston johtaminen ja sanaton viestintä etänä vaativat erilaista osaamista, jonka haltuunotto keskellä globaalia kriisiä kysyi paljon resursseja. Pomojen oli keksittävä uusia keinoja. Kuten työturvallisuuslaki sanoo, työnantaja on tarpeellisilla toimenpiteillä velvollinen huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä.
Höpsöttely johtajan työkaluna
Vaikka pandemia on edelleen läsnä, on tietotyöläisten joukkovaellus työpaikoille käynnistynyt. Hybridityö on monelle uutta arkea. Pomot ovat uuden haasteen edessä, kun hybridityö haastaa yhteisöllisyyden rakentamisen. Pitkän eristäytymisen jälkeen kaipaamme arkeen myös kohtaamisia.
Mutta mitä yhteisöllisyyden rakentaminen on? Johtajuuskeskusteluissa on pitkään puhuttu erityisesti yksilön tukemisesta. Nyt katseemme kääntyy ryhmään. Tarvitaan yhteistä keskustelua meistä ja muista, henkilöstön hyvinvoinnin nostamista organisaation tavoitteiden joukkoon sekä riittävästi aikaa yhteiselle tekemiselle.
Miten ja mistä suomalainen pomo jaksaa kaivaa tsemppihenkeä? Tukea voit löytää esimerkiksi akavalaisesta yhteisöstä. Monet liitoistamme tarjoavat erilaisia palveluja oman jaksamisen tuesta oman osaamisen sanoittamiseen. Haluamme kertoa tuoreeltaan työelämän ilmiöistä, hyvistä uutisista ja käyttökelpoisista työkaluista. Tahdomme kehittää työelämää ja rakentaa yhdessä parempaa arkea. Liitosta voit löytää yhteisön ja kuulla muiden kokemuksia.
Vertaistuki on siis ensiarvoisen tärkeää. Lisäksi kannustan olemaan armollinen itselleen ja muille. Elämme jälleen uutta sopeutumisvaihetta, mikä vaatii opettelua itse kultakin. Ensimmäinen tänä syksynä pitämäni läsnäpalaveri alkoi ihmettelyllä siitä, miten niitä puheenvuoroja oikein jaetaankaan ja miten small talk taittuu. Jos näiden asioiden kanssa on pientä alkukankeutta, miten onkaan merkittävämpien työelämän käytäntöjen laita? Pandemian kanssa pärjätessä paineen alla ovat olleet kaikki työttömistä yksinyrittäjiin ja työntekijöistä työnantajiin. Ystävällisyydestä, armosta ja joustavuudesta hyötyvät siis kaikki.
Omassa johtamisessa yritän muistaa, kuinka juuri nyt kaikista tärkein työkalu on höpsöttely. Yhdessä nauraminen. Vapaamuotoinen juttelu ilman päämäärää. Kuunteleminen ja kohtaaminen. Nämä jos mitkä ovat keinoja, joilla etätyön mahdollisesti kohmettama työyhteisö sulaa hiljalleen ja muistaa olevansa taas porukka, joka puhaltaa yhteen hiileen, myös hybridinä.
Maria Teikari
palvelujohtaja
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry