22.11.2021

Yhteiskunta-alan suuri urailta kannusti rakentamaan omanlaista uraa

Yhteiskunta-alan suuressa uraillassa kuultiin erilaisten yhteiskuntatieteilijöiden uratarinoita ja puheenvuoro, joka kannusti omannäköisen urapolun rakentamiseen. Millaisia uusia näkökulmia uraillasta sai? Lue lisää!

YKA järjesti viime viikolla Yhteiskunta-alan suuren uraillan, jossa päästiin kuulemaan pätevien yhteiskuntaosaajien uratarinoita. Olin itse omaa uraa etsiskelevänä opiskelijana odottanut tapahtumaa innolla. Urailta tarjosikin uusia näkökulmia siitä, millaista työtä yhteiskunta-alalla voi tehdä. Erityisen kiinnostava oli kuulla, millaisia kokemuksia äskettäin työelämään astuneilla yhteiskuntaosaajilla oli.

 

Rohkaiseva puheenvuoro oman uran rakentamisesta

YKAn osaamispalvelujen asiantuntija ja uravalmentaja Heini Hult-Miekkavaaran puheenvuoro käsitteli omannäköisen työelämän rakentamista. Hänen mukaansa ura kannattaa ymmärtää laaja-alaisena käsitteenä. Ura ei rajoitu pelkästään omaan työmarkkinarooliin, vaan se sisältää myös muun elämän. Opiskelukin on osa urakehitystä.

Hult-Miekkavaara painotti puheessaan sitä, että monetkaan uralla tehdyt päätökset eivät ole lopullisia. Hän kannusti kuitenkin tekemään kestäviä urapäätöksiä, jotka ottavat huomioon sekä oman hyvinvoinnin että kestävän kehityksen. Kestävät päätökset parantavat omaa jaksamista sekä hyödyttävät myös ympärillä olevia.

Oman unelmauran ajattelu utopioiden kautta antaa käsitystä omista uratavoitteista. Kannattaa pohtia, millaisten ilmiöiden parissa työskenteleminen olisi kiinnostavaa ja mihin asioihin haluaa yhteiskuntatieteilijänä vaikuttaa. Hult-Miekkavaaran mukaan normien kyseenalaistaminen avaa uusia mahdollisuuksia työelämässä. ”Suunnitelmia voi tehdä vain, jos näkee itsellään mahdollisuuksia, ja valintoja voi tehdä vain, jos on valinnanvaraa.”

 

Paneelikeskustelu antoi monille uusia näkemyksiä yhteiskunnallisesta urasta

Uraillan paneelikeskustelussa kolme pätevää yhteiskuntaosaajaa, Milla Halme, Priska Niemi-Sampan ja Jere Immonen, jakoivat omia urakokemuksiaan. Halme vastaa Plan International Suomen strategiasta ja ympäristölinjausten valmistelusta. Niemi-Sampan on vastavalmistunut sosiaalipsykologi, joka työskentelee Someturvalla ja tekee päivätyönsä ohella vaikuttamistyötä perustamansa Mixed Finns -yhteisön parissa. Immonen puolestaan työskentelee väitöskirjatutkijana Työterveyslaitoksen Reilu työ alustoilla -hankkeissa. Paneelin juonsi Akseli Rouvari.

Panelistit kertoivat, että yliopisto-opinnot olivat kehittäneet panelistien tiedonkäsittely- ja tiimityöskentelytaitoja.

Mielestäni paneelikeskustelun tärkein anti oli panelistien kertomukset heidän omista epävarmuuksistaan. Kaikki panelistit kertoivat olleensa hieman hukassa opintojen alkaessa ja akateemisen itsevarmuuden kehittyneen vähitellen opintojen aikana. Yhteiskunta-ala tarjoaa niin paljon mahdollisuuksia, ettei kaikkia ole aina helppo sisäistää. Oman jutun ei kuitenkaan tarvitse löytyä opiskelun aikana. Uran aikana on tärkeää kokeilla erilaisia asioita, jotta tietää, mistä tykkää ja mistä ei.

 

Rohkaisevia sanoja uraansa pohtiville

Urailta kannusti kuulijoita olemaan avoimia ja kärsivällisiä sekä kokeilemaan asioita rohkeasti. Samalla urailta tarjosi myös lohtua tulevaisuudestaan huolissaan oleville. Joskus oman suunnan löytyminen voi kestää yllättävän kauan. Näkemykset siitä, mitä elämällään haluaa tehdä, voivat muuttua jatkuvasti. Kannattaa kuunnella sitä, mitkä ilmiöt ja teemat itseä kiinnostavat, ja tarvittaessa muuttaa suunnitelmiaan niiden mukaan.

Kiitos panelisteille ja järjestäjille!

Franseska Kärkkäinen
YKA-lähettiläs 2021–2022

 


Katso Yhteiskunta-alan suuren uraillan tallenne täällä! Tallenne siirtyy joulukuussa YKAn jäsenten omaan webinaarikirjastoon. Etkö ole vielä YKAn jäsen? Lue lisää jäsenyydestä! 

Jaa artikkeli

Ilmiöt