5.10.2018

Kehittämisasiantuntija työstää palvelupolkuja jäsenille

Seuraavaksi on #töissäYKAssa -sarjan esittelyvuorossa kehittämisasiantuntija Aki Reinimäki. Hän keskittyy työssään ymmärtämään jäsenten elämäntilanteita ja palveluntarpeita, joiden pohjalta syntyvät YKAn tarjoamat palvelut.  

YKAn kehittämisasiantuntijana toimivan Aki Reinimäen työpisteen lähellä voi kuulla hänen kuulokkeidensa läpi soivan rockmusiikin. Ilmarumpujen soittokaan ei ole vieras näky samassa toimistohuoneessa istuville kollegoille. Aktiivinen tapaus Aki on muutenkin: viime aikoina hän on työssään ideoinut eri elämäntilanteessa olevien jäsenten palvelupolkuja ja kutsunut koolle ideointiryhmiä aiheeseen liittyen. ”Työni on varmistaa, että palvelut ovat juuri sitä, mitä jäsenet kaipaavat ja kokevat arvokkaaksi”, hän kuvailee työtään. ”Olemme ottaneet käyttöön ketterän kehityksen työtapoja muun muassa osallistamalla jäseniä.”

Järjestöalalle päätyminen ei ollut ihan sattumaa, sillä Aki toimi jo opiskellessaan tiiviisti yhteiskuntatieteilijöiden parissa, tiedekuntajärjestö Kannunvalajien puheenjohtajana. Opiskelija-aktiivina liiton toiminta tuli hänelle erittäin tutuksi, ja lopulta hän päätyi YKAan (silloiseen SVAL:iin) opiskelija-asiamiehen tehtävään. Työkenttä on vuosien kuluessa vaihtunut opiskelijoista koko toiminnan kehittämiseen. ”Pääasia on selvittää, mitä jäsenet ylipäänsä toivovat liitolta. Oleellista on myös ymmärtää asioita kuten, mitä kautta jäsenelle kannattaa viestiä asioista ja millä tavalla.”

Työni on varmistaa, että palvelut ovat juuri sitä, mitä jäsenet kaipaavat ja kokevat arvokkaaksi.

Aki palaverissa palvelujohtaja Maria Teikarin kanssa.

YKAssa Aki on työskennellyt vuodesta 2007 lähtien. Kun tiedustelen Akilta, mihin hän haluaisi vaikuttaa työssään, hän vastaa, että toivoo ay-liikkeeseen kohdistuvien stereotypioiden murtuvan. ”Liitot ovat usein ketterämpiä ja dynaamisempia kuin mitä tiedostetaan”, hän kertoo. Samalla hän painottaa, että toivoo jäsenten kokevan liittonsa yhteisönä, joka antaa tukea kaikissa elämäntilanteissa. ”Emme YKAssa kohtele jäseniämme yhtenä massana”, Aki naurahtaa ja jatkaa, ”tiedostamme kyllä heidän eri elämäntilanteidensa erityistarpeet.” Yhteisöllisyys painottuu vahvasti myös Akin muissa vastauksissa. Hän kertoo, että kokee työssään mielekkääksi ”omien parissa työskentelyn.” Samaan hengenvetoon hän lisää, että tiivis työporukka antaa paljon energiaa. Seuratessani Akin työviikkoa huomaankin hänen singahtelevan tapaamisesta toiseen. Hän kertoo, että koska kehitysideat läpileikkaavat liiton koko toimintaa, on olennaista tehdä tiivistä yhteistyötä kollegoiden kanssa.

”Rumpusoolojen” lisäksi Aki kertoo nauttivansa ongelmanratkaisusta. Osittain tästä syystä suunnistamisesta on tullut hänelle rakas harrastus. Suunnistuksessa yhdistyvät sekä sosiaalinen aspekti että luonnossa oleskelu, jotka molemmat vetävät Akia puoleensa. Tärkeintä hänelle on kuitenkin ajanvietto omien lasten kanssa.

Lopuksi: Mikä on syysiltoihin paras bändi, jota YKAn kehittämisasiantuntija voi suositella? ”Suosittelen omaa nuoruusajan lempibändiä ja niitä levyjä, joita silloin kuuntelin. Itsellä ykköseksi nousevat The Smashing Pumpkins, Rage Against The Machine ja Jimi Hendrix.”

 

Teksti ja kuvat: Jaana Järvi, viestinnän harjoittelija

Jaa artikkeli

Ammattilaiset