24.5.2019

Työoikeus kolahti tulevaan juristiin

Lakiasiantuntija Antti Salokoski aloitti toukokuun alussa lakimiehen perhevapaasijaisena YKAssa. Työ YKAssa on Antille kuitenkin jo tuttua, sillä hän on tehnyt lyhyempiä sijaisuuksia ja purkanut jonoja lakineuvonnan apuna jo vuoden ajan. Antin tie juristiksi ei ole ihan tavallisimmasta päästä – lue #töissäYKAssa-esittelyn koko haastattelu!

On paikallaan onnitella lakiasiantuntija Antti Salokoskea – hänellä nimittäin alkoi toukokuun alussa yli vuoden mittainen perhevapaasijaisuus YKAssa! Liittoon Antti tuli ensimmäisen kerran tasan vuosi sitten tuuraamaan lakimiesten kesälomien ajaksi. Myöhemmin hän on sijaistanut lyhyempien lomien aikana ja ollut muutenkin tärkeänä kiireapuna.

Lakineuvonnan työhuoneissa hyvä äänieristys auttaa keskittymään jäsenten yhteydenottoihin.

Antti on loistava esimerkki siitä, että hyvään elämään on monta eri reittiä ja asioita ei aina tarvitse tehdä tietyssä järjestyksessä. Anttia ei peruskoulun jälkeen opiskeleminen innostanut. ”Taisin olla melkein koulupudokas”, hän toteaa jälkeenpäin. Hän teki vuosikausia monenlaisia hommia kirvesmiehestä koulunkäyntiavustajaan. Sitten tapahtui jotain käänteentekevää.

”Vuonna 2010 esikoisen synnyttyä aloin tosissani miettiä, että voisin vihdoin ryhtyä opiskelemaankin. Asuimme siihen aikaan Hikiällä, ja kävin juttelemassa Riihimäen aikuislukion rehtorin kanssa, minkä tuloksena kirjauduin saman tien sisään lukioon.”

Opiskelu vei mennessään

Lukion jälkeen Antti pääsi valtsikaan lukemaan poliittista historiaa, joka on yksi hänen intohimoistaan. Oikeustiede alkoi kiinnostaa vasta vähän myöhemmin.

”Olin valtsikassa pakollisella julkisoikeuden kurssilla ja tykästyin lainopilliseen selkeään ajattelutapaan. Siitä lähti ajatus hakea seuraavana keväänä oikikseen.” Ja kappas, myös oikeustieteellisen tiedekunnan ovet avautuivat ahkeralle aikuisopiskelijalle.

Antti on ollut jo vuoden ajan osa YKAn tiivistä työyhteisöä.

”Oikeustiede on hyvin yhteiskunnallinen tiede. Työoikeus kolahti heti peruskurssista alkaen, koska siinä linkittyvät hienosti yhteiskunnalliset teemat, kuten työväenliikkeen historia, sosiaalioikeus ja hyvinvointivaltion kehitys. Työoikeuden merkitys on edelleenkin hyvin vahvasti läsnä yhteiskunnassa. Hallitusneuvotteluissakin moni kysymys koskee nimenomaan työ- ja sosiaalioikeutta”, Antti pohdiskelee.

Työoikeuden merkitys on edelleenkin hyvin vahvasti läsnä yhteiskunnassa. Hallitusneuvotteluissakin moni kysymys koskee nimenomaan työ- ja sosiaalioikeutta.

Hän on nyt lakiopinnoissaan yli puolenvälin, ja notaarinpaperit ovat yhtä kurssia vaille valmiit. Varsinkin työoikeudessa on maisteriopintojakin jo hyvä määrä suoritettuna. Antin tavoitteena on, että OTM-tutkinto olisi valmis vuoden 2020 aikana. Myös valtiotieteellisestä hän aikoo saada paperit ulos aikanaan.

”Notaarityössäni käsittelin valtion virkamiesten palvelussuhteen ehtojen määräytymistä ja muuttamista. Sain idean mielenkiintoiseen mutta vähän tutkittuun aiheeseen työskennellessäni täällä YKAssa. Aionkin jatkaa saman aiheen tutkimista gradussani.”

Mitä kaikkea lakiasiantuntijan työnkuvaan kuuluu?

Lakineuvontakin on tiimityötä. Tässä ajatuksia vaihtamassa lakimies Jukka Nohterin kanssa.

”Jaan työkaverini Jukka Nohterin kanssa lakineuvonnan päivystysvuorot. Neuvontaan kuuluu jäsenten auttamista oikeudellisissa asioissa. Neuvontatyön lisäksi koulutan muun muassa yhteiskunta-alan opiskelijoita ja luottamusmiehiä. Vedin alkuvuodesta myös elämäni ensimmäisen webinaarin.”

Neuvontatyössä Anttia motivoi käytännön tasolla se, kun pystyy asiantuntemuksellaan auttamaan jäseniä ja huomaa neuvoista olevan apua.

”Jos tätä työtä taas tarkastelee työoikeuden historiallista taustaa vasten, on hienoa tehdä työtä osana jatkumoa.”

Opiskelujen, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen kuulostaa vaikealta yhtälöltä. Antti ei ole tähän mennessä kokenut tilannetta näin.

”Opinnoissa on kehittynyt oma rutiininsa. Ainakaan vielä ei ole kotoa tullut viestiä, että pitäisi hidastaa tahtia. Jää nähtäväksi, miten onnistun yhdistämään gradun teon syksyllä tähän kuvioon.”

Antin vapaa-ajan täyttää kaksi mieleistä harrastusta: haitarin soitto ja remontointi.

”Poliittisen historian lisäksi haitarin soittaminen on pitkäaikainen intohimoni. Soitan muun muassa progressiivista rockia Olkiluoto-nimisessä bändissä. Sävellän ja sanoitan itse valtaosan biiseistä.”

Etsikkovuodet kirvesmiehenä jättivät jälkeensä harrastuksen: purkukuntoisten hirsitalojen kunnostamisen.

”Tälläkin hetkellä on haussa sopiva kohde, edellinen oli kesämaja Kivinokassa. Tällä bisneksellä olen rahoittanut pitkälti myös opintoni.”

 

Kirjoittaja: Kati Ahtiainen

Kuvat: Kati Ahtiainen ja Jaana Järvi

 

Jaa artikkeli

Ammattilaiset