2.11.2018

Yhteisösuunnittelija etsii yhteistä ääntä

Tämän viikon esittelyn kohteena olevan asiantuntijan voi bongata erityisesti SYYn opiskelijatapahtumista eri puolelta Suomea.  Hän on YKAn yhteisösuunnittelija Marjo-Rita Juntunen, joka huolehtii opiskelija-, paikallis- ja jäsenjärjestötoiminnasta, jäsenlähtöisestä kehittämisestä sekä jäsenhankinnasta.

Kuukausi alkoi jännittävissä tunnelmissa, sillä jäsenrekisterin seuranta paljasti uusien opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden jäsenten olevan kiivaassa nousussa. Tästä mielissään on etenkin SYYn opiskelijayhteistyöstä vastaava Marjo-Rita Juntunen, joka huolehtii opiskelijoiden lisäksi paikallistoiminnasta, jäsenlähtöisestä kehittämisestä sekä jäsenhankinnasta. Kiirettä yhteisösuunnittelijalla on pitänyt muutenkin. Marjo-Rita kertoo matkustaneensa syksyn aikana lähes joka viikko eri kaupunkiin vierailemaan. ”Syksy on kiireistä aikaa, koska etenkin uusille opiskelijoille suunnattuja tapahtumia on runsaasti”, hän selkeyttää minulle syytä kiivaalle matkustustahdille. ”Viimeaikaisin suuri opiskelijatapahtuma oli SYYspäivät Turussa”, hän lisää.

Olin paikan päällä seuraamassa SYYspäivien riemastuttavia tapahtumia. Silloin minulle realisoitui entisestään, mitä tarkalleen yhteisösuunnittelijan työ pitää sisällään. Illan aikana käytiin jatkuvasti keskusteluja eri paikkakuntien opiskelija-aktiivien kanssa sekä yleisellä tasolla että kehitystoiveita silmällä pitäen. Syventävillä keskusteluilla onkin hyvin tiedostettu päämäärä, jonka huomaan silloin, kun kysyn Marjo-Ritalta, että mitä ominaisuuksia hänen mielestään yhteisösuunnittelijalla on hyvä olla. ”Kuuntelutaito ja siinä samassa havaintojen tekemisen taito ovat oleellisia ominaisuuksia. Keskustelujen seasta on osattava poimia erilaisia teemoja ja kehityskohtia.” Hän lisää myös, että ”kentällä” käytyjen osallistavien keskustelujen kautta mahdolliset esiin nousevat tarpeet välitetään koko työyhteisön tietoon. Tämä puolestaan takaa sen, että liitto pysyy ajan hermolla sekä takaa jäsenten ja jäsenjärjestöjen tyytyväisyyden. Vuorovaikutustaitojen ohessa Marjo-Rita nimeää myös organisointikyvyn sekä esiintymishalukkuuden olevan hyödyllisiä yhteisösuunnittelijan toimessa. ”Työssäni hallitsen monta asiaa samanaikaisesti sekä esiinnyn jatkuvasti”, hän kertoo.

Tavoitteena järjestötoiminnan kehittäminen

Marjo-Rita korostaa, että yhteiskunta-alan verkostojen ”yhteisen äänen löytyminen” sekä esiintuominen ovat hänen työssään keskeisintä. Ongelmallisena hän kokee sen, että SYY (eli siis Suomen Yhteiskunta-alan Ylioppilaat ry.) saatetaan kokea irralliseksi kokonaisuudeksi YKAsta. ”Toivon, että SYYn ja YKAn yhteneväinen rooli selkeytyisi entisestään. SYYn jäsenethän ovat samanaikaisesti YKAn jäseniä, joten on luontevaa, että valmistuessa he jatkavat kattojärjestössään eli YKAssa. Tämä on niin sanotusti luonteva jatkumo”, hän toteaa ja jatkaa: ”On tyypillistä, että ihmisten elämissä sekoittuvat eri elämänvaiheiksi tulkitut statukset. Jäsenemme voivat olla samanaikaisesti esimerkiksi opiskelijoita, työntekijöitä ja gradun kirjoittajia.” Tämän johdosta monimuotoiset elämäntilanteet huomioidaan liiton puolella: ”Tuen työlläni sitä, että ihmisillä voi olla yksilöllisesti täysin erilaiset polut elämässä, mutta heille löytyy silti yhtäläisesti palveluita”, Marjo-Rita tiivistää.

YKAan Marjo-Rita päätyi keväällä valmistuttuaan Jyväskylästä kansalaisyhteiskunnan asiantuntijuuden maisteriohjelmasta, pääaineenaan yhteiskuntapolitiikka. ”Tämä työ vetosi erityisesti sen vuoksi, että se sisältää runsaasti vuorovaikutusta ja esiintymistä. Pidin myös työn tarjoamasta mahdollisuudesta kehittää jäsenjärjestötoimintaa!” Hän samalla kannustaa opiskelijoita mukaan opiskelijatoimintaan. ”Voin kertoa omasta kokemuksestani, että opiskelijatoiminnassa mukana oleminen vahvisti työelämätaitoja. Plussaa on myös se, että toiminnassa tapaa jatkuvasti uusia tuttavuuksia, joihin törmää vielä työelämässäkin”, hehkuttaa Marjo-Rita. Vapaa-ajan aktiviteettejakin Marjo-Ritalla on laaja kirjo. Hän nostaa esiin myös sen, että haikailee jatkuvasti enemmän luontoon, minkä vuoksi hän aloitti hiljattain partiossa käymisen. ”Käyn myös kulkemassa luontopolkuja sekä avantokäynneillä! Lisäksi harrastan myös salilla käymistä, lukemista sekä ohjaan kerran viikossa kuntonyrkkeilyä”, hän luettelee.

Tämä työ vetosi erityisesti sen vuoksi, että se sisältää runsaasti vuorovaikutusta ja esiintymistä.

Lopuksi: Mitä avantopaikkaa yhteisösuunnittelijamme voisi suositella ensikertalaiselle?

”Riippuu paljon, sillä paikat vaihtelevat paljon keskenään. Jos pitää avannon ohessa saunomisesta, niin Helsingissä Pikkukosken rannan avanto on sopiva siihen tarkoitukseen. Toinen vaihtoehto on kertamaksullinen Kulttuurisauna Merihaassa. Puolestaan Jyväskylässä suosittelisin Tuomiojärveä ja Järvenpäässä Vanhankylän kartanoa, jonne odotan myös itse pääseväni!”

 

Teksti ja kuvat: Jaana Järvi, viestinnän harjoittelija

Jaa artikkeli

Ammattilaiset