28.9.2018

YKAn lakimies toimii sekä neuvojan että ratkaisijan roolissa

Uudessa #töissäYKAssa -sarjassa esittelemme YKAn toimiston asiantuntijoita työssään. Sarjan aloittaa lakimies Heidi Tupamäki. Millaisissa asioissa jäsenet hakeutuvat liiton lakimiehen puheille? Entä mikä on haastavinta ja mielekkäintä Heidin työssä?

Astuessani sisään YKAn lakimiehen Heidi Tupamäen huoneeseen huomioni kiinnittyy ensimmäiseksi pöydällä oleviin painaviin lakioppaisiin sekä taustalla häämöttävään värikkääseen tauluun. Toimiston seinustaa vasten nojaa iso valokuva, jossa lakimies hymyilee vuoren huipulla, taustanaan runsas pilvijoukko. Pian selviääkin tämän aktiivisen kiipeilyharrastuksen vieneen Heidiä ympäri Suomea sekä ulkomaita. ”Palauduin juuri Ruotsin Niemiselistä kiipeilemästä”, hän kertoo innokkaasti.

Työssään Heidi vastailee päivittäin YKAn jäsenten työelämään liittyviin kysymyksiin juridisesta näkökulmasta. Hänen työnkuvaansa sisältyy kaikessa yksinkertaisuudessaan pääasiassa palvelussuhdeneuvontaa eli jäsenet saavat lakineuvontaa työ- ja virkasuhteisiinsa liittyvissä asioissa puhelimitse tai sähköpostitse. YKAssa Heidi on työskennellyt vuoden 2013 maaliskuusta lähtien, tuolloin palvelussuhdeneuvojana opiskelujen ohessa. Kun Heidi valmistui seuraavan vuoden puolella, hän siirtyi YKAan täysipäiväiseksi lakimieheksi. ”Ajoitukset loksahtivat sopivasti kohdilleen tuolloin”, hän kertoo.

Työni parasta antia on kuitenkin tunne siitä, että olen voinut olla jollain tapaa avuksi jäsenen pienemmässä tai suuremmassa oikeudellisessa ongelmassa.

Jutustelua toiminnanjohtaja Simo Pöyhösen kanssa kahvitauolla

”Tässä työssä oppii jatkuvasti uutta. Työstäni tekee mielenkiintoisen ja haastavan sen vaihtelevuus: monesti jäsenten kysymykset ovat kiperiä ja aiheet vaihtelevat laidasta laitaan. Jäsenten yhteydenottoihin pitää päivystysvuorossa olevan lakimiehen reagoida ripeästi. Työni parasta antia on kuitenkin tunne siitä, että olen voinut olla jollain tapaa avuksi jäsenen pienemmässä tai suuremmassa oikeudellisessa ongelmassa”, Heidi sanoo. Heidi kuvaileekin rooliaan sekä neuvonantajaksi että ongelmien ratkaisijaksi.  Hienoa jäsenen näkökulmasta on se, että jäsenmaksun hinnalla saa rahallisesti arvokkaita lakipalveluita.

Lopuksi: Mikä on paras paikka, missä YKAn lakimies on kiipeillyt? Kuten Heidille tyypillistä, vastaus tulee nopeasti mutta rauhallisesti: ”Hienoja kiipeilypaikkoja on ollut monia, mutta Kreikan Kalymnoksen saari teki viime kesänä vaikutuksen”.

 

Teksti ja kuvat: Jaana Järvi, viestinnän harjoittelija

Jaa artikkeli

Ammattilaiset