25.2.2015

 | Teksti: Laura Lähdevuori 

| Kuvat: iStockphoto

5 askelta joilla saat itsesi kukoistamaan

Mikä tekee meistä onnellisia ja saa kurkottamaan kohti sitä, mitä voimme parhaimmillaan olla? Valjastamalla asenteesi uuteen uskoon ja harjoittamalla omaa sisukkuuttasi pääset kokeilemaan, mihin kaikkeen oikeastaan pystytkään.

Henkilökohtaiseen kukoistukseenkin voi pyrkiä aktiivisella toiminnalla. On olemassa keinoja, joihin panostamalla voi kivuta hyvinvoinnin tikapuita ja pyrkiä luomaan paremman elämän itselleen ja läheisilleen. Taikasana on positiivisuus.

1. Positiivinen tunne

Positiivisen psykologian ytimessä on ajatus, että omalla toiminnalla voi vaikuttaa ratkaisevalla tavalla siihen, miten vaikeudet voi voittaa ja hyvät hetket voi valjastaa hyödykseen. Yksinkertaisesti: tee asioita, joista tulee hyvä fiilis. Kun ihminen tavoittelee positiivista tunnetta, hän toimii itseään varten ja pyrkii täyttämään elämän pienillä hyviä tunteita tuottavilla asioilla. Tarkoitus on oppia nauttimaan ja elämään hetkessä.

 

2. Sitoutuminen

Toinen askel on jo vaativampi: päämääränä on flow-tila. Keskityttäessä tiukasti johonkin tilanteeseen, harrastukseen, tehtävään tai projektiin flow-tila voi löytyä. Kun aika tuntuu pysähtyvän tekemiseen uppoutuessa, flow on saavutettu. Se tuntuu hyvältä! Mitä enemmän tällaisia kokemuksia saavuttaa, sitä todennäköisemmin tuntee myös hyvinvointia.

Hyvät ihmissuhteet ovat hyvinvoinnin ydintä

 

3. Positiiviset ihmissuhteet

Ihminen on sosiaalinen olento, ja hyvät ihmissuhteet ovat hyvinvoinnin ydintä. Merkityksellisillä ja positiivisilla suhteilla muihin ihmisiin on erittäin suuri merkitys, ja ne tuottavat hyvinvointia ja onnellisuutta.

 

4. Merkityksellisyys

Merkityksellisyys ja ”tarkoitus” syntyvät tunteesta, että toimimme jonkin suuremman asian hyväksi. Elämässä tarvitaan merkitystä hyvinvoinnin tueksi. Eri ihmisille merkityksellisyys ja elämän tarkoitus voi syntyä hyvin erilaisista asioista, esimerkiksi työskentelystä tärkeän asian hyväksi, uskosta suurempiin voimiin tai uskonnosta.

 

5. Saavutukset

Usein pyrimme oppimaan ja kehittymään, tavoittelemme uusia taitoja tai pääsemistä johonkin tiettyyn tavoitteeseen – tai osallistumme vaikkapa kilpailuihin voittaaksemme ne. Tavoiteltavan asian tulee olla tarpeeksi vaikea, jotta sen saavuttaminen tuntuu arvokkaalta. Saavutusten kokeminen on tärkeä asia, sillä myös tunne onnistuneista saavutuksista vaikuttaa kykyyn kukoistaa

 


Emilia Lahti

• YTM, MAPP Tohtorikoulutettava Aalto-yliopisto
• Positiivisen psykologian asiantuntija, yksi Euroopan ensimmäisiä soveltavan positiivisen psykologian maistereita.
• Opiskeli Dr. Martin Seligmanin ohjauksessa Pennsylvanian yliopiston MAPP-ohjelmassa, luonteenvahvuudet ja erityisesti sisu.
• Väitöskirjatutkimus Aalto-yliopiston tuotantotalouden laitokselle tarkastelee sisua universaalina psykologisena voimakapasiteettina sekä dynaamisena toiminnan tahtotilana, joka mahdollistaa yksilön ja yhteisöjen kurottautumisen yli oletettujen resurssien.

 

Jaa artikkeli

Työkyky