21.5.2015

 | Teksti: Hanna Ojanpää 

| Kuvat: iStockphoto ja kustantajat

8 askelta kirjojen saloihin

Suomen hallituksella on vielä hallitusneuvottelut kesken, mutta YKAn hallitus tietää, mitä kesällä kannattaa lukea. Nappaa omat suosikkisi lomalukemiseksi!

1. Jaana Koskelan vinkki

Pölynimurikauppias – Sari Pöyliö

Suosittelen kemijärveläisen Sari Pöyliön Pölynimurikauppias ja muita äitien erehdyksiä. Hulvaton novellikokoelma, jonka voi lukea kerralla tai osissa, sopivaa kesälukemista!

 

 

2. Jani Kykkäsen vinkki

Talouden uudet muodot – Mikko Jakonen ja Tiina Silvasti (toim.)

Talouden uudet muodot on tervetullut tuulahdus tämän päivän talouspoliittiseen keskusteluun. Kirjassa joukko pääasiassa yhteiskuntatieteilijöitä esittelee kansanläheisesti erilaisia taloudellisen toiminnan vaihtoehtoisia muotoja. Löytyypä kirjasta myös allekirjoittaneen gradusta löytyvä commons. Suosittelen kirjaa kaikille, jotka haluavat kehittää taloudellista ajatteluaan!

 

3. Laura Tolkkisen vinkki

Pikku Prinssi, kirj. Antoine de Saint-Exupéry. E-kirjan julkaisuvuosi: 2015

Klassikko löytyy nyt myös e-kirjana, joten sen voi helposti ladata tabletille tai luuriin. Kirja itsessään on lyhyt ja osuva. Legendaarinen lainaus sopii kesän lomailuun ja filosofointiin ”Tällainen on salaisuuteni. Se on hyvin yksinkertainen: vain sydämellään näkee hyvin. Silmät eivät näe sitä, mikä on kaikkein tärkeintä.”

 

4. Antton Rönnholmin vinkit

Jesper Roineen kommentaarikirja Thomas Pikettyn pääoma 2000-luvulla asettaa varallisuustutkimuksen pohjoismaiseen kontekstiin.

Elina Hirvoselta ilmestyi juuri kirja Kun aika loppuu, jonka aion lukea kesällä. Lue myös vuoden 2005 Finlandia-ehdokas Että hän muistasi saman. Kirjassa on yksi päivä ja kokonainen elämä. Se on tiiviydessään kuin pitkä proosaruno joka salpaa henkeä, muttei ahdista.

Scifi tekee hyvää mielikuvitukselle, haastaa älyllisesti ja myös viihdyttää

5. Anni Siitosen vinkki

Suosittelen Hannu Rajaniemen Quantum Thief -trilogiaa (löytyy myös suomeksi käännettynä, nimellä Kvanttivaras). Scifi tekee hyvää mielikuvitukselle, haastaa älyllisesti (tämä sarja erityisesti) ja myös viihdyttää. Tieteiskirjallisuus on parhaimmillaan hyvä tapa tutkia myös yhteiskuntaa ja teknologian kehityksen vaikutusta siihen, ja kertoohan aina myös kauas tulevaisuuteen sijoittuvakin kirjallisuus hyvin paljon tästä päivästä.

 

6. Mikko Eskolan vinkit

Kesälomalla on syytä lukea jotain kevyempää ja viihteellisempää, vaikka toki lukemisto saa sopivasti ajatuksiakin herätellä. Kotimaiset dekkarit laajalla skaalalla ovat oma suositukseni. Yhteiskuntatieteellistä, analyyttistäkin otetta, huumoria unohtamatta, viljelevät niin Leena Lehtolainen, Seppo Jokinen, Reijo Mäki kuin Matti Rönkä. Röngän Viktor Kärppä -dekkarit ovat etenkin nautinnollista ja ajatuksia virkistävää lukemista yhteiskuntatieteilijän kynästä.

Kesälomalla on syytä lukea jotain kevyempää ja viihteellisempää

7. Jussi Nuortimon vinkki

Teknologinen muutos kiihtyy – maksan ruokani automaattikassalla ja tietokoneassari kertoo, milloin täytyy lähteä kävelemään seuraavaan tapaamiseen. Kesä on sopiva aika perehtyä hauskaan, mutta kiinnostavia tulevaisuusskenaarioita esittelevää scifiin. Hannu Rajamäen Kvanttivaras (ja jatko-osat) valmistelevat ajattelua mukavasti siihen lähitulevaisuuteen, jossa robotit ja tekoälyt syövät työpaikat.

 

8. Sarianne Karikon vinkki

Suosittelen kesälukemistoksi ammattikirjallisuuden sijaan romaania, koska kesällä meidän kaikkien olisi hyvä suunnata energiamme muihin kuin työasioihin. Yann Martelin Piin elämä oli mielikuvituksellisesti uskomaton ja teknisesti erittäin huolellisesti toteutettu lukuelämys. Tällaista kaunokirjallisuuden pitäisi olla!

Jaa artikkeli

Työkyky