14.9.2015

 | Teksti: Salla Salokanto 

Onko etätyö #fiksumpityö?

Torstaina 8.10. vietetään Kansallista etätyöpäivää. Tänä vuonna teemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota etätyön eri muotoihin, mahdollisuuksiin ja käytännön toteutuksen malleihin.

Etätyö, läsnätyö, vapaa työaika… Etätyön merkitys ja suosio kasvavat samaa tahtia sen mahdollistavan tietotekniikan kanssa. Etätyön määrä on lisääntynyt viime vuosina merkittävästi: vuonna 2013 lähes kolmasosa palkansaajista teki etätyötä satunnaisesti ja kymmenesosa viikoittain. Vuosien 1990 ja 2008 välisenä aikana etätyön tekeminen seitsenkertaistui Suomessa.

Lokakuussa 8.10. vietetään järjestyksessään viidettä Kansallista etätyöpäivää. Microsoftin, DNA:n ja Työterveyslaitoksen järjestämän teemapäivän myötä halutaan kiinnittää huomiota etätyön eri muotoihin, mahdollisuuksiin ja käytännön toteutuksen malleihin. Järjestäjät ylläpitävät keskustelua päivän teemoista paitsi itse tapahtumapäivänä myös laajemmin syksyn aikana.

Etätyöpäivän tavoitteena on saada jakoon työpaikkojen ajatuksia fiksumman työn toteuttamisesta käytännössä. Yrityksissä ja työpaikoilla on jo otettu käyttöön paljon työntekoa sujuvoittavia käytäntöjä, joita nyt halutaan jakaa eteenpäin. Syyskuussa onkin ollut käynnissä laaja joukkoistus, johon osallistutaan kertomalla, millaisia työn uudistuksia ja järjestelyjä omalla työpaikalla on tehty tai haluttaisiin tehdä. Vastaukset ja ehdotukset kootaan sähköiseen yhteenvetoon, jolla on tarkoitus lähestyä noin 500 kotimaisen yrityksen johtoa.

Etätyö mahdollistaa muun muassa työn rytmittämisen työntekijän tarpeiden mukaan, mikä lisää työtyytyväisyyttä ja -hyvinvointia. Nämä puolestaan lisäävät työn tuottavuutta. Kotona työskentelemällä myös työmatkat vähenevät, minkä myötä säästetään niin aikaa kuin ympäristöäkin. Lisäksi etätyön keinot voivat mahdollistaa työskentelyn monenlaisissa erityistilanteissa.

VIISI VINKKIÄ ETÄTYÖSKENTELYN TEHOSTAMISEEN

  1. Jaksota työaikasi – milloin keskityt täysillä työntekoon, milloin pidät taukoja.
  2. Siirtykää pilveen – kun työpaikan dokumentit löytyvät pilvipalvelusta, sujuu työnteko vaivatta kotona, kahvilassa tai vaikka junassa.
  3. Riko rutiineja, kun haluat luoda uutta – vaihda soittolista, tanssi olohuoneessa tai siirry läppärisi kanssa vaikka kirjastoon.
  4. Älä tuhlaa aikaasi – jos some-sivustot ovat liian koukuttavia, lataa koneellesi sovellus, joka mittaa niissä kulutettua aikaa.
  5. Vapauta tilaa aivoista – tehtävälistojen pitäminen mielessä kuluttaa aivojen välimuistia. Kirjoita kaikki hoidettavat asiat esimerkiksi pilvessä säilytettävään tehtävälistaan, jotta saat keskityttyä itse työntekoon.

Lähde ja lue lisää www.etatyopaiva.fi.

Päivän virallinen tunniste on #etätyöpäivä, ja fiksumman työn käytäntöjä on jaettu tunnisteella #fiksumpityö. Osallistu joukkoistukseen ja kerro, mitä #fiksumpityö sinulle merkitsee. Joukkoistus on käynnissä sivustolla http://www.etatyopaiva.fi/fi/manifesti 22.9. saakka.

Jaa artikkeli

Ilmiöt