9.1.2019

Pieni uraopas

Oman osaamisen, työn ja uran reflektointi on hyödyllinen taito. Sinun ei tarvitse olla vaihtamassa työpaikkaa tai muussakaan aktiivisessa urasiirtymässä pohtiaksesi, missä olet nyt ja mihin suuntaan haluaisit olla menossa.

Muista, että urakehitys ei enää tarkoita pelkästään hierarkkista tai muutenkaan perinteisesti lineaarista etenemistä. Omalla uralla kehittyminen on ennen kaikkea osaamisen kehittymistä, ja merkityksellisen ja vaikuttavan työn tekemistä – juuri niillä kriteereillä, jotka ovat sinulle merkittäviä.

Nämä tehtävät auttavat sinua pysähtymään pohtimaan omaa osaamistasi sekä urahaaveitasi ja -tavoitteitasi; kyvykkyys, josta on iloa läpi työelämän. Tehtävät on sinulle koonnut YKAn osaamispalveluiden asiantuntija, uravalmentaja Heini Hult-Miekkavaara.

6 kysymystä oman uran pohdintaa varten:

 1. Mikä kysymys tulee useimmin mieleeni, kun pohdin omaa uraani?
 2. Keitä haluan auttaa?
 3. Miten haluan muuttaa maailmaa?
 4. Mikä on minulle merkityksellistä?
 5. Miksi se on minulle merkityksellistä?
 6. Mitä haluan oppia seuraavaksi?

Oman osaamiseni supersankari

Olet kykenevä kaikkeen, mitä haluat tulevaisuuden unelmaduunissasi osata. Sinulla on siis se osaaminen ja kyvykkyydet, joita olet aina halunnut päästä käyttämään. Mikään ei ole sinulle mahdotonta, eikä unelmaduunissasi ole rajoitteita!

 1. Kirjoita paperille osaamista ja ominaisuuksia,  joita sinulla on unelmaduuniasi ajatellen.
 2. Ympyröi se osaaminen, joka sinulla jo on.
 3. Pohdi mm. seuraavia kysymyksiä:
  • Mitä sellaista osaat jo, jota haluat  tulevaisuudessakin osata?
  • Mitkä ovat sinulle tärkeimpiä osaamisia?  Mistä saat eniten iloa?
  • Kuka tarvitsee osaamistasi?
  • Missä pääset parhaiten käyttämään osaamistasi?
  • Mitä osaamista haluat ensimmäiseksi hankkia lisää?  Mistä ja miten?
 4. Laita sankarisi johonkin talteen ja palaa siihen  puolen vuoden tai vuoden päästä. Mitä näet silloin?  Mitä on tapahtunut tässä välissä?

 

Pitch Talk!

Osaatko kertoa muille lyhyesti ja ytimekkäästi, mitä osaat ja mitä osaamisellasi saa aikaan? Kaipaatko tällaista napakkaa esittelytekstiä itsestäsi tavatessasi uusia ihmisiä, tai pohditko kenties, miten kiteyttäisit oleellisen osaamisesi esimerkiksi työhaastattelussa?

Myyntipuheelle tai Pitch Talkille on useita kaavoja. Tällä yksinkertaisella harjoituksella saat rakennettua itsellesi myyntipuheen, jossa tulee esille juuri sinun osaamisesi vaikuttavuus.

Haaste → Osaamiseni → Ratkaisu → Vaikutus

NÄIN RAKENNAT PUHEESI:

1. Minkä kysymyksen parissa haluat työskennellä?  Jos olet vaikkapa työhaastattelussa pohdi, mikä on  se haaste, joka kyseisessä roolissa tulee ratkaista.

2. Kirjoita ylös kolme tärkeintä osaamisaluettasi,  jotka ovat oleellisia tämän kysymyksen tai  haasteen ratkaisemisessa.

3. Miten konkreettisesti ratkaiset,  tai lähdet ratkomaan asiaa?

4. Mikä on ratkaisusi vaikuttavuus,  esimerkiksi tulevalle työnantajalle?

 

Jaa artikkeli

Työkyky