YKA70 – yhteiskuntatieteilijöiden edunvalvontaa vuodesta 1947

Tapahtuiko aivoissasi alkuräjähdys, kun aloitit yhteiskuntatieteiden opinnot? Muistatko vielä hetken, kun aloit katsella maailmaa uudella tavalla yhteiskuntatieteilijälasien läpi?

Kukaan muu kuin toinen yhteiskuntatieteilijä ei voi täysin ymmärtää tätä henkistä muodonmuutosta. Me ymmärrämme – seitsemän vuosikymmenen kokemuksella. Yhteiskunta-alan edunvalvontaa on nimittäin tehty jo 70 vuotta. Rohkeasti, avoimesti ja oikeudenmukaisesti.

Juhlavuottaan viettävä Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut haluaa olla uuden ajan ammattiliittojen edelläkävijä. Esittelysarjassa tutustumme ennakkoluulottomiin yhteiskunta-alan osaajiin, jotka ovat kukin tavallaan ja tahoillaan lähestyneet työmarkkinoita. Missä kaikkialla yhteiskunnassa yhteiskuntatieteilijät vaikuttavat?

Samalla alkaa myös YKA70-suosittelukampanja – suosittele tai tule suositelluksi!

Juhlintaa kestää vuoden 2017 loppuun. Jää kuulolle – lisää esittelyjä tulossa pitkin vuotta!

 

Yhteiskuntatieteilijä? Yhteiskuntatieteilijä! Stay tuned! 😉

Julkaissut Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut 25. huhtikuuta 2017

21.12.2017

  

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Kari Backman

Ykalainen kasvatustieteen maisteri Kari Backman työskentelee Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistossa ja palvelee aloittavia yrittäjiä. Hän toimii myös jukolaisena luottamusmiehenä. Backmanille hyvä julkinen sektori luo toimivat ja turvalliset puitteet kansakunnan menestymiselle.

19.12.2017

 Vesa Vihriälä 

Julkinen sektori – pyhimys vai piru?

Sote-uudistus on oiva esimerkki julkista sektoria koskevasta ideologisesta keskustelusta. Uudistuksen kriitikoiden mielestä yksityisten toimijoiden päästäminen terveyden- ja sosiaalihuollon palveluiden tuottajiksi ja kansalaisten valinnanvapaus johtavat voitontavoittelun takia alihoitoon ja ylihoitoon sekä kansalaisten yhdenvertaisuuden vaarantumiseen. Yksityinen palveluntuotanto on myös moraalisesti arveluttavaa, kun ihmisten hädällä ”rahastetaan” ja voitot pahimmillaan viedään ulkomaille suomalaisen verotuksen ulottumattomiin.  Tässä katsonnassa julkinen sektori näyttäytyy paitsi tehokkaana ja oikeudenmukaisena toimijana myös yleistä etua ajaessaan moraalisesti ylivoimaisena.

18.12.2017

  

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Akseli Koskela

VTM Akseli Koskelan työpaikkana on työ- ja elinkeinoministeriö, jossa hän toimii elinkeinoministerin virkamiessihteerinä EU- ja kansainvälisissä asioissa. Koskelan mukaan hyvä julkinen sektori tekee yhteistyötä yksityisen sektorin, järjestöjen ja tieteellisen yhteisön kanssa. Hän toivoisi työvoiman liikkuvuuden lisääntyvän myös julkisella sektorilla.

15.12.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Juha Mustonen

Kansainvälinen politiikka pääaineena ja Kavakun läpäisy – tämä on monen yhteiskuntatieteilijän unelmayhdistelmä. VTM Juha Mustonen on diplomaatti mutta virkavapaalla lähestystöneuvoksen tehtävästä. Hän työskentelee tällä hetkellä Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksessa kansainvälisten suhteiden päällikkönä. Mustonen pitää haasteista ja vastuista, jotka liittyvät kansainväliseen toimintaympäristöön.

13.12.2017

  

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Unto Vesa

VTM Unto Vesa toimii emeritustutkijana Tampereen yliopiston Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskuksessa. Vesan mukaan julkisen sektorin pitäisi keskeisen yhteiskunnallisen roolinsa takia huolehtia työhyvinvoinnista. Yliopistomaailmasta hän nimeää yhden epäkohdan, johon tarvitaan ratkaisu.

12.12.2017

  

Uusintana yhteiskuntatieteilijä: Minna Karhunen

Minna Karhunen aloitti jo nuorena politiikassa ja nousi Kokoomuksen kansanedustajaksi vähän yli 20-vuotiaana. Uraan ovat mahtuneet myös kaupunginjohtajuus Karkkilassa ja Järvenpään kaupungin kehitysjohtajan pesti. Lähes kolme vuotta sitten Karhunen siirtyi ylijohtajaksi Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Johtamisessa tärkein tarvittava ominaisuus on hänen mukaansa rohkeus.

12.12.2017

  

Hyvän elämän edellytysten luojat – näin virkamiehet tekevät työtä paremman yhteiskunnan puolesta

Virkamiesura siintää monen korkeakoulutetun haaveissa, mutta avoimet kysymykset – kenties ennakkoluulotkin – saattavat vaivata mieltä. Mikä olisikaan parempi tapa kertoa virkamiehen työstä kuin tutustua siihen kahden kokeneen yhteiskuntatieteilijän kokemusten kautta. Haastateltavina ovat Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen ja sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila, joiden työhistoriasta paistavat läpi halu vaikuttaa ja tehdä merkityksellistä työtä. Siis asiat, joita sinäkin voit elää todeksi virkamiehen työssä.

Lue lisää >> Duunitorilta

30.11.2017

  

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Ida Hakola

VTM Ida Hakola on toinen Vapa Median perustajista. Kun Vapa Media perustettiin vuonna 2010, se oli Suomen ensimmäinen sisältömarkkinoinnin toimisto. Palvelut ovat monipuolistuneet, ja kasvu näkyy myös henkilökunnan määrässä. Hakolalle tulevaisuuden asiantuntijatyö näyttää eri aloja läpileikkaavana, nopeatempoisena, digitalisoituvana ja transformaatiokykyä edellyttävänä.

28.11.2017

  

Blogi laittoi pisteen hiljaisuudelle

Vuoden yhteiskuntatieteilijä Koko Hubara on ruskea, mutta suomalainen. Hän on kokenut syrjintää ja väheksyntää, mutta ei ole antanut sen lokeroida itseään. Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut valitsi hänet Vuoden yhteiskuntatieteilijäksi marraskuun Yhteiskuntatieteilijäpäivässä.

27.11.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Elina Kiiski Kataja

Palo vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin vei Elina Kiiski Katajan valtsikaan ja vapaaehtoistyöhön kansainvälisessä järjestössä. Sitrassa hän on työskennellyt 10 vuotta eri tehtävissä. Nykyisessä tehtävässään johtavana asiantuntijana Kiiski Kataja vastaa Sitran trendilistasta ja kansallisen jatkuvan ennakointiprosessin rakentamisesta yhdessä valtioneuvoston kanslian kanssa.

23.11.2017

  

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Minna Rantama

VTM Minna Rantama näyttää uravalinnallaan, millaista tulevaisuuden asiantuntijatyö voi olla. Hän on urasparraaja ja toimitusjohtaja perustamassaan työnhakuyritys Kumouksessa. Rantaman mukaan työnhakua ei pidetä tulevaisuudessa ajankohtaisena vasta työsuhteen loppuessa, vaan oman uran kehittämistä mietitään jatkuvasti. Myös itsensä johtamiseen panostetaan nykyistä enemmän.

21.11.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Seija Ilmakunnas

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajan Seija Ilmakunnaksen uralla pitkän kaaren tekee talouden ennustaminen, joka on seurannut työtehtävästä toiseen. Yhteiskunnan isoihin kysymyksiin on Ilmakunnaksen mukaan vaikea vastata korkealaatuisella tutkimuksella, jos ei ole mahdollisuutta rakentaa kunnollisia tutkimuksen infrastruktuureja ja pystyttää pysyviä tutkimusryhmiä.

20.11.2017

  

Uusintana yhteiskuntatieteilijä: Jari Hakanen

Kun työn imusta puhutaan, Työterveyslaitoksen tutkimusprofessorin Jari Hakasen nimi tulee pian vastaan. Hakaselle työn imu on aina läsnä, sillä hän tutkii sitä työkseen. Hän esiintyy säännöllisesti mediassa, myös sosiaalisen median puolella. Hakasen mukaan työn muuttuessa yhä vaativammaksi asiantuntijatyön pysyvänä haasteena on työn kuormittavuuden hallinta.

16.11.2017

  

Uusintana yhteiskuntatieteilijä: Aleksi Neuvonen

Ajatushautomo Demos Helsingin perustaja Aleksi Neuvonen rakentaa parhaillaan yhdessä Sitran kanssa jälkiteollisen ajan yhteiskunnallista visiota ja on mukana myös kahdessa kaupungistumisen tulevaisuushankkeessa. Hän näkee, että tulevaisuudessa asiantuntijatyö on nykyistä enemmän yhteistyötä, jossa erilaisia taitoja ja osaamista yhdistellään.

16.11.2017

  

Tulevaisuuden työ avaa uusia uramahdollisuuksia – oletko valmis uudistumaan?

Tulevaisuuden työtä koskevassa julkisessa keskustelussa on usein pelottelevia sävyjä. Rohkaisevia näkökulmia kaivataan siis kipeästi. Sellaisia tarjoavat tämän artikkelin haastateltavat, yrittäjäksi loikannut uravalmentaja Heini Hult-Miekkavaara ja työhyvinvointiin perehtynyt erikoistutkija Auli Airila. Lue, miltä tulevaisuuden työ näyttää erityisesti organisoitumisen ja nuorten näkökulmista.

Lue lisää >> Duunitorilta

3.11.2017

  

Uusintana yhteiskuntatieteilijä: Eini Hyttinen

Eini Hyttisen työpaikka voi vaihtua, mutta kiinnostus työsuojeluun ja työhyvinvointiin pysyy. Viime vuonna hän siirtyi aluehallintovirastosta Poliisihallitukseen ja otti hoitaakseen poliisien työhyvinvoinnin. Hyttinen vaikuttaa myös YKAn hallituksessa.

2.11.2017

  

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Sarianne Karikko

Katse tulevaan solidaarisuutta unohtamatta. VTM Sarianne Karikolla on näkemystä ay-liikkeen tulevaisuudesta, sillä hän on toiminut pitkään YKAn varapuheenjohtajana. Leipätyökseen hän hoitaa Nuorisotutkimusverkoston viestintää.

1.11.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Ilkka Kaukoranta

VTM Ilkka Kaukorannan työura SAK:ssa alkoi ystävän sijaistamisella. Nyt hän on edennyt keskusjärjestön pääekonomistiksi. Kaukorannan mielestä ay-liikkeen pitää kehittää sosiaaliturvaa vastaamaan yhä paremmin muuttuvan työelämän haasteisiin, kuten alustatalouden mahdollistamaan joustavaan työntekoon.

26.10.2017

 Wilma Karikko 

Kantaaottavampi ay-liike lunastaa legitimiteettinsä

Hankalina aikoina on helppoa sortua populismiin, jossa syntipukkeja epävarmuuteen ja työelämän huononnuksiin etsitään ulkopuolelta. Tämä ei voi olla meidän tiemme. Ay-liikkeellä on historiastaan nouseva moraalinen velvollisuus toimia paremman kehityksen suunnannäyttäjänä yhteiskunnassa.

23.10.2017

  

Uusintana yhteiskuntatieteilijä: Timo Koskimäki

VTM Timo Koskimäki aloitti neljä vuotta sitten Tilastokeskuksen tilastotuotannon ylijohtajana, unelmiensa työssä. Hän on virkavapaalla Tullihallituksen tilastojohtajan tehtävästä, sillä ylijohtajan kausi on määräaikainen. Moni ykalainen muistaa Koskimäen myös YKAn edeltäjän, SVAL:n pitkäaikaisena puheenjohtajana 2000-luvun alussa.

13.10.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Jenni Karjalainen

VTM Jenni Karjalainen aloitti uransa SAK:ssa ja on nyt johtavana asiantuntijana Insinööriliitossa. Väliin on mahtunut työjaksoja Akavassa ja työministerin erityisavustajana. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on Karjalaiselle tärkeää. Hän toteaa olevansa melko tyypillinen yhteiskuntatieteilijä, pragmaattinen idealisti.

12.10.2017

  

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Iiris Niinikoski

Yhteiskunta-alan osaaja Iiris Niinikoski työskentelee OP:ssa yhteiskuntasuhteiden koordinaattorina. Niinikosken mukaan muuttuvassa työelämässä on tärkeää pitää omasta osaamisestaan huolta ja päivittää sitä tarpeen mukaan. Hän näkee erinomaisen mahdollisuuden ammattiliitoille olla tässä kehityksessä jäsenten tukena.

6.10.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Regina Järg-Tärno

Filosofian maisteri Regina Järg-Tärno on opiskellut kriminologiaa ja kieliä. Taustansa ja loputtoman oppimisen halunsa avulla hänelle on avautunut mitä mielenkiintoisimpia ja epätavallisimpia urapolkuja. Tällä hetkellä Järg-Tärno työskentelee asiantuntijana opetus- ja kulttuuritoimialalla sekä freelancer-asioimistulkkina erityisesti oikeuskysymyksissä.

5.10.2017

 Tarja Arkio 

Innostus tarttuu

Työn arjessa ei pitäisi olla mitään pidäkkeitä edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Itse koen ongelmalliseksi sen, että näiden teemojen ympärillä ei kupli innostusta. Millä tehdä tasa-arvon edistämisestä niin vastaansanomattoman viettelevää, iloista ja innostavaa, että edelläkävijöiden jengiin on tunkua?

3.10.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Lotta Savinko

Lotta Savinko opiskeli kauppatieteitä juppiaikakaudella ja valmistui pahimpaan lamaan. Ura takkuili aluksi mutta avautui kotiäitivuosien jälkeen ensin ilmailualan järjestöissä ja sitten Akava-yhteisössä. Mutta miten ihmeessä ekonomi päätyi YKAn jäseneksi?

27.9.2017

  

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Timo Bergman

YTM Timo Bergman haluaa edetä urallaan tehtäviin, joissa pääsee auttamaan organisaatioita ja ihmisiä hyödyntämään tulevaisuuden yhteiskunnallisten muutostekijöiden luomia mahdollisuuksia. Bergmanin mukaan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta työelämässä edistetään parhaiten tavoitteellisella suunnittelulla.

22.9.2017

  

Uusintana yhteiskuntatieteilijä: Milla Halme

Hallintotieteiden maisteri Milla Halme on huomannut motivoituneensa missioista. Tällä hetkellä hänen missionaan on edistää sosiaali- ja terveysalan kattojärjestö SOSTEn strategista viestintää ja brändiä. Halme pitää työelämän ennakkoluuloja ja oletuksia haitallisina sekä organisaatioiden menestykselle että työhyvinvoinnille.

20.9.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Jaana Pakarinen

Hallintotieteiden lisensiaatti Jaana Pakarinen on aina kokenut olevansa unelmiensa työssä. Vaihtelevat asiantuntija- ja johtotehtävät kunnissa, valtiolla, seurakunnissa ja maakunnissa ovat tuoneet hänet nykyiseen tehtävään, Vates-säätiön johtajaksi. Pakarisella on näkemystä ja tutkittua tietoa, miten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta pitäisi edistää suomalaisilla työpaikoilla.

7.9.2017

  

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Joonas Kinnunen

Opiskelijan arki on lähellä liikuntapäällikkö, VTM Joonas Kinnusta, sillä hän suunnittelee työkseen liikuntapalveluja ammattikorkeakouluopiskelijoille. Työssään hän näkee, miten yhteiskunnan vaatimukset opiskelijoita kohtaan kasvavat. Mutta kuka haluaisi valmistua määräajassa ilman oman alan työkokemusta? ihmettelee Kinnunen.

1.9.2017

  

Uusintana yhteiskuntatieteilijä: Petri Hakkarainen

Valtiotieteilijä-lehti (nyk. Ura) haastatteli ulkoasiainsihteeri Petri Hakkaraista Berliinissä vuonna 2011. Keväällä hän aloitti ministerineuvoksena ja poliittisen tiimin vetäjänä Suomen Washingtonin-suurlähetystössä. Ennen nykyistä pestiään kuutta kieltä puhuva Oxfordin tohtori työskenteli parisen vuotta ulkoministeriön lähettämänä asiantuntijana Geneven turvallisuuspoliittisessa keskuksessa. Kuka enää uskoisi, että Hakkarainen pyrki vatsikaan vähän vitsillä ja pääsi sinne rimaa hipoen?

31.8.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Arto Aniluoto

VTM Arto Aniluoto on opintovapaalla Eurooppalainen Suomi ry:n toiminnanjohtajan tehtävästä ja viimeistelee väitöskirjaansa korkeakoulututkimuksesta. Aniluotoa voi hyvällä syyllä nimittää järjestöaktiiviksi, sillä hän on toiminut kansalaisjärjestöjen ja säätiöiden luottamustehtävissä jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Aniluodon mielestä maailmanparantaminen on juuri yhteiskuntatieteilijöiden ydinosaamista.

28.8.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Pia Dolivo

Alma Mater kutsui VTM Pia Dolivoa jo varhain, ja hän vastasi kutsuun. Yliopistouransa aikana hän on työskennellyt monissa tehtävissä alumnien, varainhankinnan ja yhteiskuntasuhteiden parissa. Kipinä urapolulle syttyi jo opiskeluaikana, kun hän oli Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa. Nyt Dolivo johtaa Helsingin yliopiston yhteiskuntasuhteiden yksikköä.

17.8.2017

  

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Eva Roos

VTM Eva Roosin suunnittelijan pesti opetus- ja kulttuuriministeriössä päättyy syyskuun alussa. Sen jälkeen hän lähtee pitemmäksi aikaa perheineen Australiaan, ja uran jatko on avoin. Roosin mielestä yhteiskuntatieteilijä voi parhaiten muuttaa maailmaa yhdessä muiden kanssa ja katsomalla kuplansa ulkopuolelle.

14.8.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Elina Moisio

Vuodet opiskelijajärjestöissä herättivät Elina Moisiossa palavan halun muuttaa maailmaa paremmaksi. Kansantaloustieteilijä on saanut urallaan vaikuttaa mm. ministereiden erityisavustajana, kuntapoliitikkona, yliopiston alumnikoordinaattorina ja työmarkkinajärjestöissä. Moisio toimi pitkään YKAssa luottamustehtävissä. Hän työskentelee Akavassa yhteiskuntavaikuttamisen ja ilmastopolitiikan asiantuntijana.

10.8.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Matleena Järviö

Vastavalmistuneella yhteiskuntatieteiden maisterilla Matleena Järviöllä oli työnsaanti tiukassa. Hakeutuminen harjoittelijaksi työvoimatoimistoon osoittautui lopulta oikeaksi strategiaksi saada jalka oven väliin. Hän kannustaakin loppuvaiheen opiskelijoita ja vastavalmistuneita sitkeästi hankkimaan sellaista kokemusta, joka tukee oman alan urapolkua. Nykyisin Järviö työskentelee kehitysyhteistyön asiantuntijana.

21.6.2017

  

Uusintana yhteiskuntatieteilijä: Saara Rapeli

Ura-lehti haastatteli monikulttuurisuusasioihin erikoistunutta sosiaalipsykologia Saara Rapelia toukokuussa 2014. Silloin hän työskenteli Helsingin kaupungin määräaikaisena lastensuojelun erityissosiaalityöntekijänä ja haaveili työstä maahanmuuttajien kotoutumisen parissa. Nykyisessä tehtävässään Inkoon palvelukoordinaattorina Rapelin tehtäviin kuuluu myös maahanmuuttajapalvelut.

20.6.2017

 Petri Toiviainen 

Päivittyykö työaikalaki 2000-luvulle?

Työaikalakia ollaan uudistamassa, eikä syyttä. Nykyinen laki on tehty aivan toisenlaisiin oloihin kuin missä nyt elämme ja työtä teemme. YKAn neuvottelupäällikkö Petri Toiviainen avaa blogissaan lakiuudistuksen tavoitteita ykalaisesta näkökulmasta.

20.6.2017

  

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Pilvi Nybom

Konsultti ja business-valmentaja Pilvi Nybom on muuttuvan työelämän asiantuntija. Lukuisia yksilövalmennuksia vetäneenä hän on vakuuttunut, että yhteiskuntatieteilijöiden draiverina on halu vaikuttaa ja tehdä hyvää.

16.6.2017

  

“Ärsyttää vastakkainasettelu, että jos olet empaattinen, et osaa tehdä päätöksiä”

Tyypillisen johtajan ajatellaan olevan golfia harrastava keski-ikäinen diplomi-insinööri- tai ekonomimies, joka tapaa kaltaisiaan Helsingin Suomalaisella Klubilla. Vaikka kuva onkin värittynyt, työsarkaa johtajakuvan monipuolistamiseksi on runsaasti. Sillä se, millaisia ihmisiä johtotehtäviin nousee tai nostetaan, luo kuvaa siitä, kenellä yhteiskunnassa on mahdollisuudet menestyä vaativissa työtehtävissä. Tässä artikkelissa tutustumme kahteen päättävässä asemassa toimivaan yhteiskuntatieteilijään.

Lue lisää >> Duunitorilta

16.6.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Leena Suurpää

Punaisen Ristin Nuorten turvatalotoiminnan johtaja Leena Suurpää on tehnyt tähänastisen työuransa tieteen kansalaistoiminnan tehtävissä ja kantanut yhteiskunnallista vastuuta keräten, analysoiden ja jakaen tietoa. Hänen mielestään yhteiskunta-alan toimijat ovat ammatillisten työtehtävien ohella merkittäviä kansalaistoimijoita.

16.6.2017

  

Uusintana yhteiskuntatieteilijä: Marja-Liisa Manka

Marja-Liisa Mankan valinta Vuoden yhteiskuntatieteilijäksi sai aikoinaan runsaasti näkyvyyttä ja vilkastutti myös keskustelua työhyvinvoinnista. Manka on tehnyt pitkän uran työhyvinvoinnin parissa. Hän jäi eläkkeelle huhtikuussa mutta miettii jo, mitä merkityksellistä voisi tehdä seuraavaksi. Uusintana yhteiskuntatieteilijä -sarjassa nostamme esiin Valtiotieteilijä- ja Ura-lehden haastatteluja vuosien takaa. Sarja on osa YKA70-kampanjaa. Mankan haastattelu on julkaistu alun perin Valtiotieteilijä-lehdessä joulukuussa 2011.

14.6.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Marketta Rantama

”Olen nyt unelmieni työssä”, sanoo Marketta Rantama, henkilöstön kehittämispäällikkö ja työsuojelupäällikkö Itä-Suomen yliopistosta. Sosiaalipolitiikan opinnot antoivat hyvät työelämävalmiudet henkilöstöjohtamiseen.

12.6.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Krista Kohtakangas

Krista Kohtakankaan pitää yliopistomaailmassa sekä väitöskirjan tekeminen että yliopisto-opettajan tehtävät. Kohtakangas on loistava esimerkki aktiivisesta yhteiskuntatieteilijästä, joka oli jo opiskeluaikanaan mukana liiton opiskelijajärjestössä ja jatkoi valmistuttuaan YKAn paikallisyhdistyksessä Lapin yhteiskuntatieteilijöissä. Hän oli itse perustamassa LapinYKAa.

12.6.2017

  

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Laura Luoto

Deadlineja ja tasapainoilua opintojen, työn ja jaksamisen kanssa. Sitä on opiskelijan elämä. Laura Luodon mukaan opiskelijat ovat prässissä nyky-yhteiskunnassa, mutta parhaimmillaan opiskeluaika on kasvattavaa ja haastavaa. Luoto on luottamustoimessa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajana.

5.6.2017

 Maria Loima 

Työura alkaa usein jo opiskeluaikana – ja se on kaikkien etu

Opiskeluaika ja työura eivät ole toisistaan irrallisia, ja siksi on kovin vanhanaikaista ajatella, että työura alkaisi valmistumisesta ja työelämä olisi jokin muusta elämästä irrallinen musta aukko, johon valmistuttuaan putoaa.

5.6.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Antti Simi

Yhteiskuntatieteiden ylioppilas Antti Simillä työelämä odottaa nurkan takana. Simin mielestä unelmien työ antaa mahdollisuuden vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaan ja nähdä oman työn jäljet. Hän vaikuttaa luottamustoimissa Suomen Yhteiskunta-alan Ylioppilaiden puheenjohtajana ja Akavan opiskelijoiden valtuuskunnan varajäsenä.

2.6.2017

 Veera Reko 

Opiskelijan työ kehittää itsetuntemusta

Omaa osaamistaan on helpompi perustella, jos on kerryttänyt työkokemusta. Työuran aloittaminen jo opintojen aikana ei välttämättä aina tarkoita pelkästään palkkatyötä. Monet järjestöaktiivit kerryttävät opintojensa ohella osaamistaan lähes huomaamattaan hyvinkin ammattimaisesti.

29.5.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Marjukka Vainio-Rossi

Marjukka Vainio-Rossin opissa syntyy uusia yhteiskuntatieteiden opiskelijoita. Hän on opettanut vuodesta 2003 kansanopistossa yhteiskuntatieteellisiä aineita ja järjestänyt pääsykoevalmennusta yliopistoon pyrkijöille – erinomaisella menestyksellä. Tällä viikolla Vainio-Rossia jännittää, sillä on jälleen pääsykoerumban aika.

26.5.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Anni Vesa

Epämääräinen uteliaisuus yhteiskunnan toimimista kohtaan vei Anni Vesan alun perin yhteiskunta-alalle. Yhtä uteliaasti hän suhtautuu uraansa tulevaisuudessakin. Yhteiskuntatieteilijöiden vahvuuksia Vesa on päässyt hyödyntämään jo monissa tehtävissä.

26.5.2017

 Jaakko Kalske 

Opiskelijan työ – ei ahneutta vaan elämää

Opiskelijoiden työelämään siirtyminen on joko suoraan tai välillisesti otsikoissa suhteellisen usein. Useimmiten keskustelu kiteytyy lähinnä opiskeluaikojen rajauksiin tai ”kannusteisiin” saada opinnot valmiiksi nopeammin kuin nykyään.

23.5.2017

  

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Jenni Henriksson

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa -sarjassa esittelemme VTM Jenni Henrikssonin. Hän on tänä keväänä ollut oppimassa palvelumuotoilua Haavi-projektissa ja on entistä vakuuttuneempi yhteiskuntatieteilijöiden moniosaamisesta.

19.5.2017

  

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Marika Laakko

Koulutuksen ja työelämän tiukat raja-aidat ovat vain ihmisten ajatuksissa, mutta yhteiskuntatieteilijä voi muuttaa tämän ajattelumallin. Näin ajattelee Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa -sarjassa YTM Marika Laakko.

15.5.2017

 Juha Itkonen 

Oikeassa paikassa

Kolmas kerta toden sanoi. Olin perheeni vanhin lapsi, vanhempani eivät olleet edes ylioppilaita, käsitykseni akateemisista opinnoista olivat olemattomat. Jälkikäteen ajatellen ei siis tunnu kovinkaan ihmeelliseltä, etten osunut ensimmäisellä yrittämällä itselleni sopivaan paikkaan.

9.5.2017

  

Uusintana yhteiskuntatieteilijä: Mika Rossi

VTM Mika Rossi hyppäsi sivuun poliittiselta uralta ja on nykyisin johtajana Accenturella. Uusintana yhteiskuntatieteilijä -sarjassa nostamme esiin Valtiotieteilijä- ja Ura-lehden haastatteluja vuosien takaa. Sarja on osa YKA70-kampanjaa. Rossin haastattelu on julkaistu alun perin Valtiotieteilijä-lehdessä maaliskuussa 2010.

8.5.2017

  

Maria Teikari: Esihenkilö, joka johtaa ihaillen

Maria Teikari aloitti YKAn palvelujohtajana helmikuussa. Johtamistavoiltaan hän haluaa olla valmentaja, joka vie tiimiä kohti asetettuja tavoitteita ja luo asiantuntijoille hyvät olosuhteet työskentelyyn.

5.5.2017

 Rosa Meriläinen 

Ihana yhteiskunta­tieteilijyys

Käsitteet on määriteltävä ja yhteiskunnan rakenteet tunnistettava. Nämä lienevät kaksi tärkeintä oppia, jotka ovat tehneet minusta yhteiskuntatieteilijän.

4.5.2017

  

Maakuntauudistus ohjaa tulevaisuuden kuntajohtamista

Hattulan kunnanjohtaja Lauri Innaa odottavat uudet haasteet. Voisi sanoa, että jälleen kerran, sillä Hattulan johtoon hän siirtyi vain runsas vuosi sitten. Sinänsä lyhyeksi jäänyt pesti Hattulassa ei ollut tarkoitushakuista. Inna on viihtynyt kunnassa hyvin, mutta hyvä tilaisuus vain osui kohdalle, eikä siihen voinut olla tarttumatta.

27.4.2017

  

Suosittele YKAn jäsenyyttä!

Oletko tyytyväinen ykalainen? Tätä toivomme ja tähän pyrimme. Laita hyvä kiertämään ja suosittele jäsenyyttä myös potentiaaliselle jäsenelle – yhteiskuntatieteilijätutullesi tai työkaverillesi.

27.4.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä, tervetuloa omiesi joukkoon!

Tervetuloa omiesi joukkoon, yhteiskuntatieteilijä! Tunnetko jo jonkun YKAn jäsenen? Pyydä häntä kertomaan lisää ja suosittelemaan jäsenyyttä. Jos suosittelu johtaa jäsenyyteen, osallistutte molemmat arvontaan.

26.4.2017

  

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Mikael Seppälä

Miten voisimme muuttaa yhteiskunnallisen, taloudellisen sekä teknologisen yhteistyömme muotoja suuntaan, jossa ihminen olisikin kaiken keskiössä? Tätä pohtii Mikael Seppälä, jolla on yhteiskuntatieteellisen tutkinnon lisäksi myös kahdet muut maisterin paperit. Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa -sarjassa tavataan joukko alan osaajia lyhyesti.

26.4.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Meeri-Maria Jaarva

VTM Meeri-Maria Jaarvaa on kansainvälinen ura vienyt maailmalle. Tällä hetkellä hän työskentelee ETYJ:n sihteeristössä, asemapaikkanaan Wien. Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa -sarjassa kysymme alan osaajilta urasta ja yhteiskuntatieteilijyydestä.