12.6.2017

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Laura Luoto

Deadlineja ja tasapainoilua opintojen, työn ja jaksamisen kanssa. Sitä on opiskelijan elämä. Laura Luodon mukaan opiskelijat ovat prässissä nyky-yhteiskunnassa, mutta parhaimmillaan opiskeluaika on kasvattavaa ja haastavaa. Luoto on luottamustoimessa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajana.

Työtehtävä ja työpaikka: luottamustoimi Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajana
Koulutus: valtiot. yo.
Asuinpaikka: Helsinki

 

Millaista on olla opiskelija suomalaisessa yhteiskunnassa?

Mietin tätä viikon ja nyt on vastattava, koska deadline on tullut vastaan. Tällaistahan se on oikeastaan olla opiskelija: määräajat paukkuu, on tasapainoiltava opintojen, työn, harrastusten ja oman jaksamisen kanssa. En tunne ketään, joka ei olisi jossain vaiheessa opintojaan käynyt töissä niiden ohella. Iso osa tutuistani on myös käyttänyt mielenterveyspalveluita.  Eikä se ole ihmekään, sillä opiskelijat ovat aikamoisessa prässissä nyky-yhteiskunnassa. Toimeentuloa heikennetään, työelämän muuttuvat vaatimukset tuntuvat mahdottomilta täyttää, on käytettävä aikaa verkostoitumiseen, oman mielenkiinnon kohteiden löytämiseen ja toisaalta yksinkertaisesti suoritettava tutkinto.

Usein vaikuttaa siltä, että yhteiskunnassa unohdetaan opiskelijoiden olevan ajattelevia, uutta luovia ihmisiä, joilla on valtava vaikutus yhteiskuntamme tulevaisuuteen.

Parhaimmillaan opiskelijana saa myös aivan ihania kokemuksia. Jos hommat menee putkeen, löytää yliopistolta yhteisön, joka ottaa vastaan, kasvattaa ja haastaa. Opinnot sujuvat paremmin, kun ympärillä on ihmisiä, jotka ovat yhtä innoissaan oppiaineesta ja jotka tsemppaavat toisiaan eteenpäin. Oman paikan löytämiseen tarvitaan aikaa, ja silti kaikki opiskelijat eivät löydä sitä yliopistoaikanaan. Myös muulla akateemisella yhteisöllä on avainrooli opiskelijan kasvamisessa ja menestymisessä. Oman yliopistoni henkilökunnasta esimerkiksi löytyy timanttisia opettajia ja hallintohenkilöstöä, jotka ovat aina valmiita auttamaan, kuuntelemaan ja tukemaan. Opiskelijat voivat olla mitä vain ja tehdä mitä vain, kun he saavat siihen tarpeeksi tilaa ja luottoa.

 

 

Jaa artikkeli