16.6.2017

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Leena Suurpää

Punaisen Ristin Nuorten turvatalotoiminnan johtaja Leena Suurpää on tehnyt tähänastisen työuransa tieteen kansalaistoiminnan tehtävissä ja kantanut yhteiskunnallista vastuuta keräten, analysoiden ja jakaen tietoa. Hänen mielestään yhteiskunta-alan toimijat ovat ammatillisten työtehtävien ohella merkittäviä kansalaistoimijoita.

Työtehtävä ja työpaikka: Nuorten turvatalotoiminnan johtaja, Punainen Risti
Koulutus: valtiotieteiden tohtori, nuorisotutkimuksen dosentti
Asuinpaikka ja perhe: Helsinki, viisihenkinen perhe
Harrastukset: kansalaistoiminta eri muodoissa, musiikki keskiajasta nykymusiikkiin, kävely kaupungeissa ja luonnossa

Urapolkusi vaiheita

Olen tehnyt koko työurani nuorisoasioiden äärellä. Kiinnostuin nuorten elämästä ollessani itsekin nuori gradutyön tekijä. Kiinnostuksen pontimena oli eräänlainen solidaarisuus: halusin ymmärtää ikäluokkani elämäntilanteita ja yhteiskunnallista asemaa oman elämänpiirini ulkopuolella. Tämä polku imaisi mukaansa. Työ nuorten ja heitä koskevien asioiden parissa nopeasti muuttuvassa maailmassa edellyttää valmiutta koetella totuttuja ajattelu- ja toimintatapoja, mitä pidän erityisen motivoivana tekijänä työssä.

Olen tehnyt pitkän työrupeaman Nuorisotutkimusseurassa eri tehtävissä, tämän vuoden alkuun saakka tutkimusjohtajana. Nuorisotutkimusseuran monitieteistä otetta leimaa tinkimätön toiminta vastuullisen tiedon tuottamiseksi nuoria koskevista kysymyksistä – myös niistä aihepiireistä, jotka ovat vaiettuja ja marginaalisia. Työurani Nuorisotutkimusseurassa vei minut niin suomalaisen nuorisolain valmistelupöytiin, EU:n nuorisopolitiikan kehittämisprojekteihin kuin ranskalaisen rasisminvastaisen kansalaistoiminnan kentille.

Nykyinen työnkuva

Tammikuun alusta olen toiminut Punaisessa Ristissä Nuorten turvatalotoiminnan johtajana. Päivittäinen työ nuorten hyväksi jatkuu, mutta toisenlaisessa toimintaympäristössä.

Mikä yhteiskunta-alan opinnoissa ja töissä kiinnostaa?

Yhteiskunta-alan töissä yhdistyy kiinnostavalla tavalla vastuullisuus, monikenttäisyys ja maailmankuvien avartamisen missio. Asiantuntijuutta ja tietoa koskevat ymmärrystavat ovat nopeassa muutoksessa, mikä tuo uusia vastuun ja vallan mahdollisuuksia erityisesti yhteiskunta-alan toimijoille. Tietoa maailmassa on enemmän kuin koskaan ja silti ihmiset niin arjessa kuin politiikassa takertuvat helposti ensimmäisenä eteen tulevaan tiedon jyväseen. Tietoyhteiskunta onkin yhteiskunta-alan toimijoille sekä vaativa että motivoiva työkenttä. Näen yhteiskunta-alan voiman pikemminkin vahvassa yhteisöllisyydessä kuin yksittäisissä sankaritarinoissa. Nopeatempoisessakin työmaailmassa on voitava tehdä töitä pitkäjänteisesti, mutta yhtä lailla sovitella yhteen erilaisia ammatti-identiteettejä ja yhteisvastuun kantamisen tapoja.

Miten olet hyödyntänyt yhteiskunta-alan koulutusta työssäsi?

Päivittäin. Olen toiminut läpi työurani tieteen kansalaistoiminnan tehtävissä, joissa olen kantanut yhteiskunnallista vastuuta tietoa eri tavoin keräten, analysoiden ja jakaen. Yhteiskunta-alan toimijat ovat ammatillisten työtehtävien ohella merkittäviä kansalaistoimijoita. Se on paitsi vastuumme myös oikeutemme, josta ei pidä tinkiä.

Millainen on unelmiesi työ?

Tietoaktivistin työ, jossa pääsee ja joutuu tekemään töitä vastuullisen ajattelun, yhteiskunnan ja maailman puolesta – olipa työympäristönä kansalaisjärjestö, tiedeyhteisö, julkinen sektori tai yritys.

Jaa artikkeli