14.6.2017

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Marketta Rantama

”Olen nyt unelmieni työssä”, sanoo Marketta Rantama, henkilöstön kehittämispäällikkö ja työsuojelupäällikkö Itä-Suomen yliopistosta. Sosiaalipolitiikan opinnot antoivat hyvät työelämävalmiudet henkilöstöjohtamiseen.

Työtehtävä ja työpaikka: Henkilöstön kehittämispäällikkö, työsuojelupäällikkö Itä-Suomen yliopisto
Koulutus: Yhteiskuntatieteiden lisensiaatti
Asuinpaikka ja perhe: Kuopio, aviopuoliso ja kolme aikuista lasta, yksi lapsenlapsi
Harrastukset: Harrastan kestävyysjuoksua ja viimeinen juoksutapahtuma oli puolimaraton Helsinki City Runissa toukokuussa 2017. Olen juossut 9 maratonia mm. Berliinissä, Tukholmassa, Ranskan Medocissa, Hampurissa, Pietarissa ja Honolulussa sekä kymmeniä puolimaratoneja. Toinen harrastus on kirjallisuus.

Urapolkusi vaiheita

Kirjoitin ylioppilaaksi Nivalan lukiosta vuonna 1975. Pääsin opiskelemaan Tampereen yliopiston sosiaaliturvan opetusjaostoon. Opiskeluun liittyi esiharjoittelu, minkä suoritin työeläkeyhtiö Ilmarisessa syksyllä 1976 ja kiinnostuin työeläkkeistä. Pääsin sosionomina vuonna 1978 Valmetin eläkesäätiöön töihin ja siellä vierähtikin reilut seitsemän vuotta. Jatkoin eläke-esittelijänä kirkkohallituksessa.

Perheen kasvaessa suuntasimme Kuopioon, jossa kolmas lapsemme syntyi. Jatkoin sosiaalipolitiikan opintoja Kuopion yliopistossa ja valmistuin maisteriksi vuonna 1993. Sain määräaikaisen toimistosihteerin työn Pelastusopistolta ja kolmen vuoden jälkeen rekrytoiduin henkilöstöpäälliköksi Kuopion seurakuntayhtymään, mistä alkoikin HR-johtamisen työsarka.

Toimistosihteerin työ ei vastannut koulutusta, mutta käytännön palkanlaskijan ym. tehtävistä on ollut hyötyä myöhemmällä työurallani. Innostuin tutkimaan hengellisen työn ”ajatonta työtä” ja tein lisensiaattityön vuonna 2001 ja olin toisena kirjoittajana ”Ajaton työ seurakunnassa” – kirjassa (Edita 2003). Vuonna 2002 Kuopion yliopisto haki henkilöstöpäällikköä ja tulin valituksi. Vuonna 2010 Kuopion ja Joensuun yliopistot yhdistyivät ja minulle avautui tehtävä henkilöstön kehittämispäällikkönä.

Tuunasin työtäni vuonna 2014 ja ehdotin itse, että voisin hoitaa myös työsuojelupäällikön tehtävät, koska työhyvinvoinnin kehittäminen ja työsuojelu kulkevat käsi kädessä. Työajan pidennyskeskustelut innoittivat minut uudelleen työaikakysymyksen äärelle ja kirjoitin kirjan ”Taivaallinen työaika – näkökulmia ajattomaan työhön” (Edita 2016).

Nyt mietin kolmatta elämänvaihetta ja pohdin uraani. Olen avannut omat nettisivut www.markettarantama.fi ja teen sivutoimisesti työyhteisön konsultointia, työyhteisösovittelua ja coachingia. Olen edelleen kiinnostunut työaikakysymyksestä, työsuojelusta ja ihan viime aikoina teemasta ”armollisuus työelämässä”.

Nykyinen työnkuva

Henkilöstön kehittämispäällikkö ja työsuojelupäällikkö. Osaamisen ja työhyvinvoinnin kehittäminen, työnantajan edustaja työsuojelun yhteistoiminnassa. Olen saanut olla kehittämässä uuden organisaation johtamisvalmennusta ja verkostomalleja: työhyvinvoinnin kehittäjä, ergonomiaosaaja Erggi® ym.

Mikä yhteiskunta-alan opinnoissa ja töissä kiinnostaa?

Olen kiinnostunut työn ja ihmisen välisestä suhteesta. Missä olosuhteissa päästään win-win –tilanteeseen, jossa työntekijällä on motivaatio ja sitä kautta työhyvinvointi kohdallaan ja hän tuottaa tulosta organisaation tavoitteiden mukaisesti parhaalla mahdollisella tavalla? Miten työympäristö ja – olosuhteet kaiken kaikkiaan tulee rakentaa? ”Taivaallinen työaika” minuuttinäpertelyn sijaan: palautumisen mahdollisuus ja työn ja perheen yhteensovittaminen – tavoitteena elämän tasapaino.

Miten olet hyödyntänyt yhteiskunta-alan koulutusta työssäsi?

Työelämään tulin Tampereen yliopiston erinomaisen vakuutustutkinnon kautta suoraan työeläkesektorille. Tämä työ oli hyvää valmennusta henkilöstöjohtamisen tehtäviin. Sosiaalipolitiikan opinnot nimenomaan yleisen sosiaalipolitiikan saralla antoivat työelämävalmiudet henkilöstöjohtamiseen. Olen saanut hyvän ymmärryksen työelämän pelisääntöihin sekä työnantajan että työntekijän näkökulmasta.

Millainen on unelmiesi työ?

Olen nyt unelmieni työssä. Voin kehittää yhdessä tiimini kanssa toimintoja, joilla tuetaan johtamista, työn sujuvuutta sekä henkilöstön osaamista ja työhyvinvointia. Yliopistomme on kokenut fuusion kautta suuren muutoksen ja nyt olemme menossa eteenpäin hyvässä kurssissa.

Mikä on yhteiskuntatieteilijän rooli työelämässä?

Yhteiskuntatieteilijä on generalisti, moniosaaja, joka pystyy katsomaan asioita eri näkökulmista. Hänellä on pelisilmää luotsata työtä vaikeissakin muutostilanteissa.

Jaa artikkeli