26.4.2017

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Meeri-Maria Jaarva

VTM Meeri-Maria Jaarvaa on kansainvälinen ura vienyt maailmalle. Tällä hetkellä hän työskentelee ETYJ:n sihteeristössä, asemapaikkanaan Wien. Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa -sarjassa kysymme alan osaajilta urasta ja yhteiskuntatieteilijyydestä.

Työ ja työpaikka: Mediation Support Officer, Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (ETYJ) sihteeristö
Koulutus: valtiotieteiden maisteri
Asuinpaikka: Wien ja Helsinki
Harrastukset: partio, matkailu, kaupunkikulttuuri, liikunta, kirjallisuus

Urapolkusi vaiheita

Työskentelin pitkään Crisis Management Initiative CMI:n toimistossa sekä Helsingissä että Brysselissä. CMI:n aikaani mahtuu monia erilaisia tehtäviä maailman konfliktinratkaisuissa muun muassa Acehin rauhanprosessissa, jossa avustin presidentti Martti Ahtisaarta. Kun Ahtisaari toimi ETYJ:n puheenjohtajan Keski-Aasia -edustajana ja YK:n pääsihteerin erityisedustajana Afrikan sarven humanitaarisessa kriisissä, olin hänen avustajansa myös silloin.

Olin CMI:ssä Itä-Euroopan, Kaukasuksen ja Keski-Aasian ohjelman johtajana ja CMI:n ohjelmatoiminnan kehittämisjohtajana. CMI:n lisäksi olen työskennellyt EU:n siviilikriisinhallintamissiossa Georgiassa.

Nykyisessä työssäni ETYJ:n sihteeristön rauhanvälitysasiantuntijana vastaan kahden kollegani kanssa järjestön rauhanvälityskapasiteetin kasvattamisesta. Koulutamme ja ohjaamme ETYJ:n korkean tason rauhanvälittäjiä ja järjestön henkilökuntaa, järjestämme tarvittavaa asiantuntijatukea rauhanprosesseille ja pyrimme tuomaan järjestön agendalle rauhanvälityksen ja sovittelun ajankohtaisia aiheita.

Mikä yhteiskunta-alan opinnoissa / töissä kiinnostaa sinua?

Yhteiskunta-alan töissä minua kiinnostaa laaja-alaisuus ja vaikuttavuus. Samalla koulutuksella voi päätyä hyvin erityyppisiin töihin, ja yhteiskuntatieteilijä pääsee useimmiten tekemään työtä, jolla on tarkoitus.

Miten olet hyödyntänyt yhteiskunta-alan koulutusta työssäsi?

Monin tavoin sekä varsinaista oppisisältöä (kansainvälinen politiikka, Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimus, poliittinen historia, rauhan ja konfliktintutkimus) että yleisiä yhteiskuntatieteiden koulutuksen tuomia oppeja kuten lähdekritiikki, laajojen kokonaisuuksien hallinta, tiedonhankinta, poliittisten prosessien ymmärrys.

Millainen on unelmiesi työ?

Unelmien työ on sellaista, jonka päämäärän eteen haluaa tehdä töitä ja sellaisessa työpaikassa, jonka arvojen kanssa omat arvot ovat sopusoinnussa.

Unelmien työ on sopivan vastuullista ja sopivan haastavaa, ja sitä tehdään hyvässä porukassa, mutta itsenäisesti ja hyvin johdetussa organisaatioissa.

Miten yhteiskuntatieteilijä voi muuttaa maailmaa?

Yhteiskuntatieteilijä voi muuttaa maailmaa asiantuntijuuden ja johtajuuden kautta. Yhteiskunnallinen muutos tarvitsee parempaa johtajuutta, erityisesti arvojohtajuutta, nyt enemmän kuin pitkään aikaan. Johtaminen ei rajoitu esimiestehtäviin, vaan hyvää johtajuutta tarvitaan useassa erilaisessa roolissa työelämässä ja yhteiskunnassa ylipäätään.

Jaa artikkeli